Vancouver: Provincijal na proslavi Stepinčeva

Više od pola stoljeća u hrvatskoj župi Prečistog Srca Marijina obilježava se i slavi spomen na vrlog hrvatskog muža i uzornog pastira kardinala bl. Alojzija Stepinca.

Ovogodišnje Stepinčevo 2024. godine bilo je posebno svečano. U posjet hrvatskoj župi iz Domovine stigao je provincijal fra Marko Mrše, zajedno s ekonomom provincije fra Borisom Čarićem. Tijekom razdoblja od četvrtka 8. veljače do četvrtka 15. veljače proveli su vrijeme među našim iseljenicima i s njima se susreli na raznim mjestima i događajima.

Provincijal je u našoj najudaljenijoj franjevačkoj župi predvodio misno slavlje u nedjelju 11. veljače kada se slavila vanjska proslava bl. Alojzija.

U propovijedi je istaknuo važnu ulogu bl. Alojzija u jednom povijesnom trenutku našeg naroda, a njegov primjer i danas je poticaj u življenju evanđeoskih vrednota današnjeg naraštaja hrvatskog naroda.

Nakon mise druženje se nastavilo u crkvenoj dvorani uz prigodni program i zajednički objed. U svojoj završnoj riječi provincijal je ohrabrio prisutne naglasivši da vrijeme kanonizacije bl. Alojzija dolazi sasvim sigurno, ali ne po ljudskim mjerilima nego Božjim.

U ponedjeljak su provincijal, fra Boris i fra Slaven pohodili hrvatsku zajednicu u Victoriji na otoku Vancouveru. Ova župa godinama nema svećenika pa ih povremeno posjećuje fra Slaven iz Vancouvera.

U hrvatskoj župi sv. Leopolda, koju su godinama služili fratri iz naše provincije, svečano se slavilo Stepinčevo. Razdragana zajednica oduševljeno je dočekala i prihvatila goste iz Domovine. Slaveći svetu misu hrvatskoj zajednici, provincijal je preporučio bl. Alojzija i sv. Leopolda kao uzore vjere koji su uvijek aktualni.

Nakon svečanog misnog slavlja, u ugodnom druženju provela se divna večer sa sunarodnjacima iz Victorije i otoka Vancouvera.

Kroz ovih nekoliko dana fra Marko i fra Boris upoznali su i ljepote i znamenitosti Vancouvera i okolice. Uvjerili su se da ovdje na kraju svijeta, na obalama Tihog oceana, hrvatska zajednica živi svoju vjeru s ponosom na svoje korijene i svoj identitet.