München: Godišnji sastanak Udruge „Ruke dobrote“

25. veljače 2024. u HKŽ München održan je godišnji sastanak Udruge „Ruke dobrote“. Susret je započeo misom koju je u crkvi sv. Pavla služio fra Vuk Buljan, jedan od osnivača udruge i trenutni voditelj HKM-a u Kölnu. Fra Vuk je molio za sve hrvatske branitelje, kako pokojne tako i žive, kao i za sve dobročinitelje Udruge „Ruke Dobrote“, za koje je također slavio misu.

Nakon mise fra Petar Klapež, župnik HKŽ-a u Münchenu, srdačno je pozdravio sve prisutne. Istaknuo je zajedništvo hrvatskog naroda od početka do kraja Domovinskog rata, posebno ističući hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Pohvalio je rad Udruge „Ruke Dobrote“, fra Vuka Buljana kao jednog od osnivača, te izrazio zahvalnost svima koji podržavaju ovu humanitarnu inicijativu.

Fra Vuk je potom ukratko iznio aktivnosti Udruge „Ruke Dobrote“ tijekom protekle godine, ističući pomoć pruženu različitim osobama u različitim potrebama – od financiranja operacija, nabavke invalidskih kolica do podrške obiteljima hrvatskih branitelja s više djece. Završio je svoj govor riječima: „Hvala Bogu što postojite i svojom pomoći podržavate našu i vašu Udrugu ‘Ruke Dobrote’“.

Zatim je gospodin Marinko Šušak, jedan od hrvatskih branitelja, podijelio svoje iskustvo. Govorio je o Udruzi hrvatskih branitelja koja je između Škabrnje i Nadina zasadila 108 hektara maslinika. Prodajom djevičanskog maslinovog ulja pomažu siromašnima u Zagrebu i Banovini te obiteljima branitelja s više djece. Istaknuo je: „Vjera bez djela je mrtva!“ U jednom trenutku bio je toliko preplavljen emocijama da je ostao bez riječi. Međutim, nakon kratkog trenutka nastavio je svoj govor: „Dok smo mi bili u rovovima, vaša materijalna podrška iz inozemstva bila je od velike pomoći u stvaranju domovine. Sada rad u masliniku započinjemo molitvom“. Također je pojasnio simboliku hrvatske zavjetne krunice, hrvatskog zavjetnog križa i hrvatske zavjetne medaljice. Svi prisutni dobili su hrvatsku zavjetnu krunicu kao poklon, koju izrađuje Hrvatica koja je u potpunosti slijepa.

Fra Vuk je zahvalio Udruzi hrvatskih branitelja na podršci Udruzi „Ruke Dobrote“, dok je istovremeno naglasio podršku koju Udruga „Ruke Dobrote“ pruža hrvatskim braniteljima. Uime Udruge „Ruke Dobrote“ fra Vuk je darovao zavjetni križ Ljubi Romić iz Rakitnog kraj Posušja čiji je pokojni suprug uvijek bio prisutan na skupovima Udruge „Ruke Dobrote“. Svim prisutnima podijelio je zavjetne krunice i najavio svečanu proslavu 30. obljetnice Udruge „Ruke Dobrote“ koja će se održati u siječnju 2025. godine.

fra Jozo Župić