Vinjani: Svetkovina sv. Roka

U srijedu 16. kolovoza 2023. godine Župa Vinjani proslavila je svoga nebeskog zaštitnika, sv. Roka.

Svečanosti su počele svetom misom u 8 sati za hodočasnike koji su došli iz okolnih župa i za domaće stanovnike, koju je predvodio fra Ivo Rastočić, župni vikar u Imotskom.

U 11 sati uslijedila je svečana zvonjava koja je pozvala vjernike na drugo misno slavlje. Misu je predvodio fra Šimun Bilokapić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. S njim su koncelebrirali fra Josip Sušić, župnik Vinjana, fra Zoran Kutleša, gvardijan Samostana u Imotskom, fra Jakov Udovičić, župni vikar u Vinjanima i dvanaest drugih svećenika franjevaca.

Tijekom svoje propovijedi fra Šimun se osvrnuo na neprolazni primjer života sv. Roka, ističući njegovu nesebičnu pomoć bližnjemu. Posebno je naglasio primjer ljubavi koju je sv. Roko gajio prema svim ljudima, što je odražavalo Kristovu zapovijed ljubavi.

Na kraju svete mise fra Josip je izrazio zahvalnost Bogu za sve darove kojima je pratio Župu Vinjani tijekom priprema za proslavu svoga nebeskog zaštitnika te je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi za ovu župnu svetkovinu.

U 18 sati fra Zoran Kutleša predvodio je svetu misu nakon koje je uslijedio blagoslov djece.

fra Mate Šakić