VINJANI

Župa sv. Roka
Splitsko-makarska nadbiskupija

Župni ured Vinjani
Donji Vinjani 175
21260 Imotski
Tel: 021 841 791
Mob: 097 7176 563

Župnik: fra Josip Sušić
Župni vikar: fra Jakov Udovičić

www.vinjani.hr


Vinjani su stara župa Imotske Krajine ali zbog povijesnih okolnosti njezin prostor se mijenjano. Sadašnji naziv župe bio je vezan samo uz vinjansko poljce koje je danas u BiH, a prema predaji župna crkva bila je sv. Kate kod Cvitića mosta.

Strašne odredbe Požarevačkog mira 1718. podijelile su narod i župu Vinjani. Veći dio ove župe ostao je Turcima (Vir, Zagorje i Vinjani) a drugi pripao mlečanima. Ta teška sudbina našeg naroda ne može nikada biti zaboravljena jer se ona i danas na jedan način ponavlja. Također i jedan dio velike Goričke župe (Memedovići i Vrbanj) pripao je mlečanima. Od 1718. Vinjani, Memedovići i Vrbanj postali su dio imotske župe za koje je 1733. g. makarski biskup odredio kapelana koji je stanovao u Imotskom samostanu. Tek godine 1747. ovi prostori postaju samostalna župa Vinjani sa svojim prvim pravim župnikom fra Filipom Martinovićem.

Veza između matice Imotskog i nekadašnje kapelanije Vinjana držala se sve do drugog svjetskog rata. Župnik Vinjana dovodio bi ”vinjanski puk” u procesiju dva puta godišnje. Oni bi kao posebna zajednica sudjelovali u procesijama na Tijelovo i sv. Antu. Čak su vinjančani i imoćani na Veliki petak imali zajedničke obrede. Danas naša župa sudjeluje u Devetnici Gospe od Anđela kao samostalna župa koja hodočasti svojoj nebeskoj zaštitnici koja je pomogla u oslobođenju našeg naroda od najvećih naših neprijatelja turaka ali možemo reći i od srbočetnika koji su htjeli vladati i ovim našim krajem.


Župski list