Visovac: Dan Provincije

U srijedu 5. srpnja 2023. godine u Zipki serafina, otočiću Visovcu, u Samostanu Majke od Milosti, proslavljen je Dan Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Slavlje Dana Provincije započelo je okupljanjem na Gospinu otočiću u 9 sati. Potom su se braća franjevci okupili na molitvu u 9:15 u samostanskoj crkvi Majke od Milosti. Molitvu Trećeg časa predvodio je mnp. o. provincijal fra Marko Mrše, a predmolitelji su bili bogoslovi fra Šimun Suton i fra Valentino Radaš. Nakon molitve Srednjeg časa uslijedilo je pokorničko bogoslužje koje je održao fra Domagoj Volarević, gvardijan Samostana o. fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku. Nakon bogoslužja braća su imala prigodu za sakrament pomirenja.

Procesijom u 10:30 započelo je sveto euharistijsko slavlje koje je predvodio provincijal fra Marko Mrše, a u koncelebraciji su bili gvardijan Samostana Visovac fra Marko Nimac, fra Zoran Kutleša, vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Siniša Balajić, definitor i magistar franjevačkih bogoslova, i šezdesetak braće svećenika; pjevanje je animirao Zbor franjevačkih bogoslova pod ravnanjem maestra fra Stipice Grgata.

Nakon zajedničke fotografije podno crkve Majke od Milosti oko 80 braće okupilo se u samostanskoj dvorani. Provincijal fra Marko podnio je izvješće o svojoj četverogodišnjoj službi, izvještavajući braću o različitim sastancima, građevinskim radovima i prioritetima te  o realiziranoj skrbi o bolesnoj i starijoj braći. Provincijal je iznio podatak kako je trenutno u Provinciji 200 svečano zavjetovane braće franjevaca i trinaest bogoslova te da će, ako Bog da, na Visovcu franjevački habit obući šestorica postulanata 22. srpnja ove godine. Na kraju je potakao braću na svesrdnu molitvu Gospodinu za nova duhovna zvanja.

Završetkom izvještaja dvojica bogoslova, kandidati za svečane zavjete, fra Oliver Marčinković i fra Valentino Radaš, iznijeli su svoje svjedočanstvo o duhovnom pozivu te kako ih je i na koji način Gospodin preko lika franjevca privukao upravo Redu Manje braće.

Magistar bogoslova, ujedno i voditelj cijelog programa, fra Siniša Balajić zahvalio je svoj braći na sudjelovanju u slavlju Dana Provincije; posebnu zahvalu uputio je gvardijanu fra Marku Nimcu, kao i fra Stojanu Damjanoviću te bogoslovima koji su sve pripremili kako bi slavlje proteklo u svečanom tonu.

Nakon molitve na kraju sastanka braća su prešla za stol te uz ugodno druženje i bratsku čašicu  razgovora proveli lijepo popodne. Jedan dio braće odmjerio je snage u balotama s druge strane otoka te su se na kraju svi vratili svojim obvezama u samostanima i župama u kojima djeluju.

Cijeli izvještaj može se zaključiti riječima proizašlima iz pera fra Petra Kneževića koji pjevanjem Visovačkoj slavnoj Mati reče o samom Visovcu:

Divno misto svetih uspomena,
to svetište molitve i mira,
proslavljeno od davnih vremena.
Tu baš tu sve je lipo i uljudno
i svakomu sve poćudno,
niti može lipše bit za svet život provoditi.

fra Mate Šakić