Esslingen: 50. obljetnica HKM Esslingen

Od 30. lipnja do 2. srpnja 2023. vjernici svih zajednica koje danas djeluju na prostoru nekadašnje Misije Esslingen proslavili su 50. rođendan Hrvatske katoličke misije Esslingen.

Od 2004. u biskupiji Rottenburg-Stuttgart provodi se pastoralna župna reforma. Dekretom rotenburškog biskupa Gebharda Fürsta 2005. Hrvatska katolička misija Esslingen razdijelila se na četiri zajednice: Hrvatska katolička zajednica (HKZ) Esslingen, HKZ Nürtingen, HKZ Kirchheim i HKZ Filderstadt. Svaka od ovih hrvatskih zajednica djeluje kao samostalna župna zajednica koja ima vlastite prostorije, pastoralno (župno) vijeće i župni godišnji proračun. Po nastanku novih zajednica tadašnji  župnik fra Ivan Škopljanac Mačina s pojedinim župnim vijećima predložio je biskupiji da svakoj novonastaloj zajednici dodijeli njihove zaštitnike, što biskupija i potvrđuje. Tako su nastale četiri zajednice: Blaženog Alojzija Stepinca-Esslingen, Kraljice Mira-Filderstadt, Sv. Nikole Tavelića-Kirchheim i Blaženog Ivana Merza-Nürtingen.

Svi članovi župnih vijeća zajedno s pastoralnim osobljem i njemačkom Župom svetog Pavla uključili su se aktivno u organizaciju i obilježavanje 50. godišnjice (1973. – 2023.) pastoralnog djelovanja na prostorima cijelog dekanata Esslingen-Nürtingen.

U petak poslijepodne vjernici su se okupili u prostorijama Salemer Pfleghof gdje su imali priliku razgledavati panoe sa slikama i popratnim tekstovima i tako se informirati o povijesti i događanjima kroz proteklih pedeset godina. Organizirane su i razne radionice: kuharska, plesna, klapska, radionica zlatoveza, starohrvatskog pisma glagoljice i k tome prezentacije najboljih hrvatskih vina, a nakon toga imali su priliku uživati u domaćim specijalitetima.

U 20 sati proslavljena je sveta misa zahvalnica uz klanjanje koju je predvodio fra Blaž Toplak, dušobrižnik iz Bad Canstadta. Fra Blaž je u propovijedi između ostalog naglasio: „Mi bismo danas rekli da su tradicija i jubileji lijepi. Ali ne može se živjeti samo od toga, a pogotovo na tome graditi budućnost. Boga treba prihvatiti u vremenu i prostoru. Bogu treba dati mjesta u svom životu“.

Neposredno prije svete mise odana je počast hrvatskoj himni „Lijepa naša domovino“ i kroz prigodni recital svim svećenicima, pastoralnim suradnicima i svima onima koji su se nesebično žrtvovali za dobro naše Misije.

U subotu u 17 sati u crkvi svetog Pavla organiziran je koncert klapskog pjevanja. Sve prisutne na početku je pozdravio župnik fra Josip i predao palicu voditelju programa gospodinu Alenu Saček. Uz našu mušku klapu „Troplet“ nastupila je i ženska klapa iz Sindelfingena „Carmen“. Na oduševljenje svih prisutnih otpjevali su 16 pjesama i na kraju, uz burni pljesak, svi zajedno još tri pjesme.  

Centralna proslava bila je zajednička sveta misa u nedjelju 2. srpnja u crkvi svetog Pavla koju je predvodio nacionalni direktor za dušobrižništvo migranata vlč. dr. Tomislav Markić, uz  koncelebraciju vlč. Ivice Komadina, naddušobrižnika iz Frankfurta, zamjenika dekana Volkera Webera, domaćega njemačkog župnika Stepfana Möhlera, našeg đakona Lovru Pavlića i župnika fra Josipa. U prepunoj crkvi slavlju svete mise pridružila se i  s. Milva Caro, referentica svih stranih zajednica u biskupiji Rottenurg-Stuttgart.

Čestitajući svim prisutnima pedesetu obljetnicu djelovanja don Tomislav je u svojoj propovijedi usporedio život jedne kršćanske zajednice s ljudskim životom pa su tako vizija, zajedništvo, program i dobra administracija oznaka jedne zrele zajednice, a prvi znakovi starosti nastaju zaboravom vizije koja nas je u početku okupila. Stoga je pozvao na slavlju prisutne hrvatske i njemačke katolike da vršeći svoji krsnu i proročku službu tragaju za novim evanđeoskim nadahnućima koja bi ojačala međusobno zajedništvo te osigurala budućnost i ovoj hrvatskoj katoličkoj zajednici i domaćoj njemačkoj župi.

Na kraju misnog slavlja uz čestitku, prigodne darove te riječi poticaja i ohrabrenja obratili su se don Ivica Komadina, domaći župnik Stepfan Möhler, s. Milva Caro i don Tomislav Markić.

Župnik fra Josip kao domaćin zahvalio je svim bivšim župnicima i pastoralnim suradnicima te svima onima koji su nesebično utkali svoj život i žrtvu kroz pedeset godina postojanja naših zajednica. Zahvalio je svima koji su se uključili u organizaciju proslave i uspješno i dostojno obilježili obljetnicu: župnim vijećima, zboru, klapama, ministrantima, čitačima, folkloru, njemačkoj Župi svetog Pavla, sakristanima, domaru župne kuće Salemer Pfleghof i vrijednim domaćicama.

Nakon misnog slavlja svi prisutni su pozvani na zajednički obiteljski ručak u i oko župne kuće gdje su naši maleni i mladi folkloraši uz svoje voditelje u predivnim narodnim nošnjama, na radost svih prisutnih, svojim plesom zatvorili ovo naše slavlje pedeset godina rođenja njihove „Majke“, Hrvatske katoličke misije Esslingen.

fra Josip Kulović