Visovac: Susret formacije za svečanozavjetovanu braću do 10 godina zavjeta

24. studenog 2021. u Samostanu Gospe od Anđela na Visovcu održan je susret formacije za svečanozavjetovanu braću Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja do 10 godina zavjeta – „Under 10.“ Formativni susret počeo je u 9:30 euharistijskim slavljem kojim je predsjedao fra Antonio Mravak, koordinator formacije „Under 10“, a tema susreta bila je Skrb za zvanja.

Osvrćući se na evanđelje dana (Lk 21, 12-19) u homiliji predsjedatelj slavlja kazao je da na kraju liturgijske godine Crkva pred vjernike stavlja liturgijska čitanja eshatološke tematike, pa tako i Isusov govor o kraju svijeta s neodređenim vremenskim razdobljem prije toga kraja: „Teška vremena o kojima Isus govori bit će osobito teška za njegove sljedbenike. Progonit će ih! No oni će imati na raspolaganju sve što im je potrebno da se suoče sa svim teškoćama. U teškim vremenima ne treba vidjeti samo katastrofu, jer to je i radi svjedočenja. U teškim vremenima, uz progone i odbacivanja od svijeta, Crkva će trebati proći i ona bolna čišćenja koja idu iznutra. Oni koji stave Boga i dobro Crkve ispred svega, Bog će se pobrinuti da imaju sve što im bude potrebno“, naglasio je fra Antonio.

Nakon euharistijskog slavlja održan je okrugli stol na temu „Skrb za zvanja“ s naglaskom na pastoral zvanja u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja. U raspravi fratri su iznijeli primjere dobre prakse rada s djecom i mladima u svojim župnim zajednicama, ali i poteškoće s kojima se susreću. Jedna od poteškoća je i izazov pandemije koronavirusa koja se odrazila i na pastoralni rad s djecom i mladima, ali i nedostatak pastoralnog osoblja što u mnogočemu otežava pastoralno planiranje. Sudionici susreta iznijeli su i neke pozitivne prijedloge koji mogu pomoći u pastoralu zvanja, s naglaskom na potrebu aktiviranja susreta koji su se održavali u Provinciji do početka pandemije poput ministrantskih susreta na razini samostanskih okružja, vikend-susreta za ministrante u Sjemeništu u Sinju, dana otvorenih vrata Klerikata u Splitu i upoznavanja mladih s Postulaturom u Imotskom.

U raspravi je uočeno kako postoji komunikacijski šum između Vijeća za zvanja Provincije s fratrima koji djeluju u pastoralu, bilo na razini župnih ili samostanskih zajednica. U skrbi za zvanja istaknuta je i važnost razlučivanja znakova duhovnog zvanja, motivacije i nakane s kojima kandidat želi pristupiti zajednici.

Na kraju susreta nazočnim fratrima obratio se mr. fra Šimun Markulin, moderator Trajne formacije koji je upoznao fratre s članovima i poslanjem Odbora za formaciju. Istakao je važnost ovakvih susreta za svečanozavjetovanu braću do 10 godina zavjeta. Predloženo je da se sljedeći susret održi u ožujku 2022. godine te da mjesto održavanja bude Franjevački samostan sv. Ante u Kninu. Susret je završio molitvom Isusu Dobrom Pastiru za nova duhovna zvanja u Provinciji i Crkvi.

Nakon radnog dijela organizirano je bratsko druženje u samostanskoj blagovaonici, a moderator Trajne formacije potom je zahvalio koordinatoru susreta fra Antoniju i braći koja su sudjelovala na susretu, osobito visovačkom gvardijanu fra Marku Nimcu, meštru novaka fra Miji Šabiću i domeštru fra Stojanu Damjanoviću na iskazanom domaćinstvu.