Vrgorac: Dan spomena na Lipanjske žrtve

U  subotu 15. lipnja 2024. godine u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu župnik fra Josip Repeša predvodio je svetu misu za 33 ubijena stanovnika Vrgorca na dan spomena za lipanjske žrtve, u koncelebraciji sa župnikom Velikog Prologa-Dusine don Draženom Radmanom i don Ivanom Urlićem, župnikom župa Orah i Stilja.  

Misnom slavlju prisustvovao je i gradonačelnik Vrgorca gosp. Mile Herceg sa suradnicima.

Na početku mise župnik je pročitao imena nedužno ubijenih civila 15. lipnja 1942. godine. Potom je naglasio potrebu prisjećanja svih žrtava, kako civilnih, tako i vojnih, iz razdoblja Drugog svjetskog.

Prikazujući žrtvu nevinih koje su ubili pripadnici partizanskih jedinica prilikom ulaska u Vrgorac, fra Josip je u homiliji  pozvao okupljene na kršćansku potrebu molitve i prepuštanja pravde u Božje ruke, u ruke Onoga koji je Gospodar suda nad svakom savješću.

„Na današnji dan okrutno je, bez suda, optuženo i smaknuto 33 civila iz Vrgorca. Za ovaj zločin nikada nitko nije odgovarao, no još je tužnije što žrtve pomalo blijede uslijed mnogih rasprava o tome tko je kriv, a tko nevin. Crkva nas uči čuvati spomen na sve žrtve, moliti za pokoj njihovih duša i, nadasve, moliti za obraćenje krvnika. Učeći na primjeru ljudskih nepravdi, primjećuje se Isusova želja da u najvećem kaosu donese mir i sklad svima. Isusov primjer s križa postaje poticaj ne samo desnom razbojniku nego svima od tog trenutka do danas, pozivajući nas na molitvu i prihvaćanje Božje milosti za obraćenje.“ 

Poslije mise okupljeni su se uputili do gradskog groblja u Vrgorcu gdje je na mjestu stratišta podignuta spomen-ploča. Predstavnici Grada Vrgorca, župe i članovi obitelji ubijenih položili su cvijeće i upalili svijeće pred spomen-pločom. Skup je završen molitvom odrješenja za pokojne u kojoj su sudjelovali i Vrgorački pučki pjevači.