Vrgorac: Spomen na 33 ubijena žitelja Vrgorca – Lipanjske žrtve

U  utorak 15. lipnja 2021. godine u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu župnik fra Josip Repeša predvodio je svečanu spomen-misu za 33 ubijena žitelja iz Vrgorca, tzv. lipanjske žrtve. 

Misu je koncelebrirao župnik Velikog Prologa – Dusina don Dražen Radman i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ iz Hercegovačke provincije Uznesenja BDM. 

Misnom slavlju prisustvovao je gradonačelnik Vrgorca gosp. Mile Herceg s gradskim vijećnicima i Vice Nižić iz Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški. 

Na početku mise župnik je pročitao imena nedužno ubijenih civila 15. lipnja 1942. godine, a potom nadodao potrebu prisjećanja i na sve ostale žrtve, civilne i vojne, za vrijeme Drugoga  svjetskog rata. 

Prikazujući žrtvu nedužnih koje su ubili pripadnici partizanskih jedinica ulazeći u grad Vrgorac, fra Josip je u homiliji  pozvao okupljene na kršćansku potrebu molitve i prepuštanja pravde u Božje ruke, u ruke Onoga koji je Gospodar suda prema svakoj savjesti.

U svakom ratnom sukobu zločini su redovito počinjeni u potrebi za međusobnom osvetom, a to je put je prema samouništenju. Bog ne odobrava osvetu, On nudi mir i oproštenje. Isusova žrtva i smrt na križu nisu poticali Božju mržnju i osvetu, već pomirenje i obraćenje. Zato je Isusova žrtva pomirnica. Stoga je molitva za pokojne traganje za mirom, izmirenjem i obraćenjem svih koji su okrvavili ruke. Župnik je potaknuo vjernike na potragu za neotkrivenim grobovima ili jamama u koje su tijekom rata bacana tijela ubijenih vojnika i civila. Obilježavanje grobova, osiguravanje mogućnosti svakom za posjet počivalištu pokojnika jamac je novog, mirnijeg stanja. A mi kršćani pozvani smo prednjačiti u tome. 

Obilježavajući ovu tužnu obljetnicu, moramo ostati civilizirani, moramo biti oni koji će poštivati svaku žrtvu, osuđujući svaki zločin. Premala smo sredina da bi nas žrtve i danas dijelile i stvarale nove sukobe. Propovjednik je pozvao okupljene na molitvu za sve žrtve rata, s bilo koje strane sukoba, te za obraćenje njihovih krvnika.

Poslije mise okupljeni su se uputili do gradskog groblja u Vrgorcu gdje je na mjestu stratišta podignuta spomen-ploča pred kojom su predstavnici Grada Vrgorca, Župe i članovi obitelji ubijenih položili cvijeće i upalili svijeće. Skup je završen molitvom odrješenja za pokojne u kojoj su sudjelovali i Vrgorački pučki pjevači.

fra Josip Repeša