Split, Dobri: Blagoslov obnovljene samostanske kapele i uredskih prostorija Provincijalata

Kako je najavio gvardijan Franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom fra Mate Matić, u utorak 15. lipnja 2021. u 11:30 sati za vrijeme konventualne mise, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše blagoslovio je obnovljenu samostansku kapelu i uredske prostorije Provincijalata.

Samostanska kapela

Samostanska kapela nalazi se na prvom katu uz crkvu Gospe od Zdravlja. Pri izgradnji samostana, zbog kvadratnog prostora, molitveni prostor oblikovan je u tri kora s oltarom. Kako je bila naslonjena na crkveni zid i zauzimala dva prozora, istovremeno bi se čuli obredi u crkvi i u kapeli. Budući da se kapela i kor jednim dijelom naslanjaju na urede Provincijalata, pri obnovi uredskih prostorija pristupilo se i obnovi samostanske kapele i kora.

Obnovu je izvodila građevinska firma Rocoso d.o.o. iz Trogira. Radove je predložio provincijski ekonom, uz suradnju liturgijskog i umjetničkog savjetnika fra Domagoja Volarevića i fra Ante Branka Periše.

Nužno je bilo promijeniti staru podnicu i postaviti novu s podnim grijanjem, podignuti pregradni zid između crkve i samostanskoga molitvenog prostora; glavni ulaz prilagođen je hodniku i molitvenom prostoru s novim prozorima; u svod su ugrađeni hlađenje i apsorberi zvuka te ispušnih plinova, na prozorima je automatizirana prirodna ventilacija, postavljen je alarmni signal, dva zvučnika iz crkve, nova višenamjenska rasvjeta; desno od ulaza ugrađen je ormar za sveto ruho i posuđe.

Stare korske klupe, oličene i obnovljene, lijevo i desno uza zid, prilagođene su novome liturgijskom prostoru. U prezbiterij je postavljen novi kameni oltar, besjedište, oltarni svijećnjak i kameno svetohranište s metalnim kućištem. Oltarnu pozadinu resi skica freske Krista Kralja (342 x 167 cm), koju je 1958. izradio akademski slikar Ivo Dulčić za samostanske potrebe na papiru s fresko prahom. Do skice freske postavljena je slika Gospe od Zdravlja, dar hrvatskog pjesnika i mučenika fra Filipa Grabovca iz Venecije. 

Ovako uređen samostanski molitveni prostor, kapela i kor, odišu tajanstvenošću koja svojom mirnoćom budi na pobožnost.    

Obred blagoslova animirao je fra Domagoj Volarević, a liturgijsko pjevanje predvodio je fra Stipica Grgat. Na misnom slavlju uz redovnike sudjelovale su i časne sestre koje stanuju u samostanu.

Uredske prostorije

Provincijalat se nalazi na prvom katu u Franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja. Nakon više od trideset godina Uprava Provincije odlučila je prostorije prilagoditi novim potrebama i u tu svrhu obnoviti inventar uredskih prostorija, to jest arhivske ormare i ostali namještaj.

Nakon što se građevinski po projektnom zadatku izvršila obnova interijera, postavljeni su arhivski ormari i uredski namještaj. Ovom prilikom uređena je i kapitularna dvorana i provincijalov osobni ured.

Najveći zahvat pri obnovi uredskih prostorija u Provincijalatu predstavljala je sanacija istočnog zida i krova. Da bi se riješio problem vlage i prokišnjavanja, nužno je bilo obnoviti prostor samostanske knjižnice i arhiva u potkrovlju, balkonsku istaku prema trgu, krovnu konstrukciju i kamenu zidnu oblogu.

U obnovljene uredske prostorije, prema želji provincijala fra Marka Mrše, smještene su samostanske slike kao u svojevrsnoj galeriji. Tako se u kapitularnoj dvorani nalaze barokne slike, na hodniku nekadašnje slike iz crkve i skice za fresku, dok su u tajništvu i ekonomatu dio baroknih slika, kao i slike suvremenih umjetnika. U hodniku je u planu postavljanje gipsane 13. postaje Križnoga puta iz Sinja, rad akademskog kipara Mira Vuce.

Provincijski uredski prostor s oličenim zidovima i bijelom svjetlošću već na dugom hodniku, a posebno u uredskom prostoru s metalnim ormarima i namještajem, kao i u kapitularnoj dvorani s kongresnim stolom i stolicama, prilagođen je suvremenom namjenskom interijeru. Dodatnu ljepotu prostora stvaraju skladno odabrana samostanska umjetnička djela.

Nakon mise provincijal fra Marko Mrše blagoslovio je uredske prostorije.

A.B.P.