Vrgorac: Sveta misa za „lipanjske žrtve“

U  srijedu 15. lipnja 2022. godine u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu župnik fra Josip Repeša predvodio je svetu misu zadušnicu za 33 ubijenih žitelja župe i grada Vrgorca, tzv. lipanjske žrtve. 

Među sudionicima misnog slavlja bio je gradonačelnik Vrgorca gosp. Mile Herceg s gradskim vijećnicima.

Na početku mise župnik je pročitao imena nedužno ubijenih civila 15. lipnja 1942., ističući potrebu prisjećanja kroz misnu žrtvu i sviju ostalih žrtava, civilnih i vojnih, u vrijeme II. svjetskog rata u vrgoračkom kraju. 

Prikazujući u homiliji žrtvu nedužnih koje su ubili pripadnici partizanskih jedinica ulazeći u grad Vrgorac, fra Josip je pozvao okupljene na kršćansku potrebu molitve i prepuštanja pravde u ruke Onome koji je Gospodar suda prema svakoj savjesti.

Propovjednik je istaknuo kako razlog tragične pogibije nije nužno bio uvjetovan nacionalno ili politički, već je plod narušenih međuljudskih odnosa zbog kojih se, s namjerom osvete, stvorio popis koji je potom tragično realiziran u mučkom ubojstvu 33 žitelja župe i grada Vrgorca. Takve se podjele, nažalost, osjećaju i danas i prijete da ponovo završe tragično. Misna žrtva nikako ne smije biti usmjerena u tom smjeru. Krist s križa pomiruje zavađene strane, nudeći mir i dobro svakom čovjeku. Prinoseći molitvu i žrtvu za svoje pokojne, vjernici nikako ne smiju biti uključeni u nove opasne podjele koje uništavaju ljudsko dostojanstvo. Ubojstvo bilo koga, prijatelja ili neprijatelja, svejedno je zločin ako se radi iz osvetničkih razloga. Stoga moleći za mir među mrtvima, ostvarimo mir među živima, sada i uvijeke. 

Poslije mise svi okupljeni uputili su se do gradskog groblja u Vrgorcu gdje je na mjestu stratišta podignuta spomen-ploča pred kojom su predstavnici Grada Vrgorca, župe i članovi obitelji ubijenih položili cvijeće i upalili svijeće. Skup je završen molitvom odrješenja za pokojne u kojem su sudjelovali i Vrgorački pučki pjevači.