Vrlika: Blagoslov novog kipa sv. Ante

U nedjelju 14. lipnja 2020. s početkom u 10.30 sati tijekom misnog slavlja upriličen je blagoslov novoga drvenog kipa sv. Ante ručno izrađenog od drveta lipe u poznatoj radionici Giuseppe Stuflesser u Italiji (Bolzano – Ortisei). Kip je nabavljen donacijama Vrličana. Nakon blagoslova kipa veliki broj Vrličana i njihovih gostiju uputio se u tradicionalnoj procesiji za novim kipom ulicama Vrlike. Misnim slavljem predsjedao je fra Ivan Režić, magistar bogoslova u Splitu, uz koncelebraciju župnika fra Mladena Prolića. Ministrirao je bogoslov Luka Prolić, a pjevanjem i sviranjem ravnala je Petra Milković. Prije završnog blagoslova predsjedatelj je blagoslovio djecu i ljiljane.  

Na koncu misnog slavlja izrečene su i zahvale dobročiniteljima, posebice obitelji Miljenka i Bernarde Rebić koji su dali najveći obol pri nabavi novoga drvenog kipa.

Nekadašnji kip sv. Ante iz župne crkve u Vrlici oskvrnut je i uništen tijekom Domovinskog rata i četverogodišnje okupacije Vrlike i vrličkog kraja. Prema svjedočanstvu očevidaca kip je obezglavljen, a glava sv. Ante služila je neprijateljskoj srpskoj paravojsci kao nogometna lopta.

Jelena Režić