Vrlika (Cetina): Proslava Svetog Spasa

Svetkovinu Uzašašća (Sv. Spasa) kod starohrvatske crkve Svetog Spasa iz 9. stoljeća u mjestu Cetina, gdje se nalazilo srednjovjekovno naselje Vrhrika, župljani Vrlike slave u subotu poslije svetkovine Uzašašća Gospodina našega Isusa Krista. Ove godine svetkovina je proslavljena u subotu 11. svibnja. U 10:30 krenula je procesija, a zatim je pred crkvom na otvorenom slavljena sveta misa koju je predvodio fra Mario Radman, gvardijan i župnik u samostanu i župi Šubićevac u Šibeniku te definitor. Tijekom procesije litanije je pjevao don Josip Bečić, a predvoditelj fra Mario blagoslovio je polje.

U misnom slavlju uz predvoditelja fra Marija bili su: fra Mladen Prolić, župnik Vrlike, fra Marinko Vukman, gvardijan u Sinju, fra Jakov Dževrnja Viro, župnik Kijeva, fra Ivan Čupić, župnik Dubravica i Rupa, fra Perica Maslać, župnik Hrvaca, don Josip Bečić, župnik Bitelića i Zasioka, fra Pavao Vučković i fra Eugen Poljak iz samostan u Sinju, don Yurij Metsler, duhovnik u komuni u Zasioku, fra Dujo Boban iz samostana u Šibeniku, fra Siniša Balajić i fra Drago Gverić iz samostana u Splitu na Trsteniku i fra Frano Doljanin, gvardijan u Omišu.

Predvoditelj misnog slavlja i propovjednik fra Mario Radman zanosno je i nadahnuto govorio o događaju i svetkovini Kristova Uzašašća na nebo. Između ostalog, istaknuo je okupljenim hodočasnicima kako su poslani biti svjedoci uskrslog Krista Gospodina i Njegova evanđelja. Apostole je predstavio kao uzor muškarcima, kao one koji su bili predvodnici molitve u zajednici koja je, nakon Kristova Uzašašća, čekala silazak Duha Svetoga.

Preko misnog slavlja pjevali su članovi mješovitog vrličkog župnog zbora pod pratnjom voditeljice Petre Milković. U proslavi Spasova sudjelovali su čuvari Kristova groba – Vrlika u vrličkim nošnjama. Također, moglo se vidjeti i nekoliko Kijevljana u kijevskim muškim narodnim nošnjama, kao i djevojke i djecu u vrličkim narodnim nošnjama.

Na koncu misnog slavlja župnik fra Mladen zahvalio je svima koji su se uključili u organizaciju proslave svetkovine Sv. Spasa, istaknuvši posebno propovjednika fra Marija Radmana, koji je potom blagoslovio automobile. Ove godine, u usporedbi s prethodnim godinama, primjetan je značajan porast broja hodočasnika na proslavi Sv. Spasa, koji su stigli iz Vrlike, Kijeva, Petrova Polja, cetinskih župa, Solina, Kaštela, Splita, Trogira i Omiša. Župnik fra Perica Maslać iz Hrvaca doveo je 40 hodočasnika, dok je fra Frano Doljanin, gvardijan u Omišu, doveo 20 hodočasnika iz Omiša. Netom po završetku svete mise nekoliko jahača na konjima s hrvatskom trobojnicom iz mjesta Dabar pružilo je neobično lijep prizor pred okupljenim hodočasnicima Po završetku misnog slavlja čuvari Kristova groba – Vrlika i planinari priredili su kuhani grah te pozvali sve prisutne da se pridruže. Druženje se nastavilo u predivnome svibanjskom okruženju uz bistru Cetinu.

fra Mladen Prolić