Vrlika: Hodočašće u Mariju Bistricu

Župljani Vrlike hodočastili su u Hrvatsko nacionalno svetište Marija Bistrica u nedjelju 22. listopada 2023. godine. Vrličanima se pridružilo i sedam hodočasnika iz Kijeva te četvero hodočasnika iz Potravlja, ukupno 47hodočasnika zajedno sa župnikom fra Mladenom Prolićem.

Hodočasnici su krenuli iz Vrlike već u 4 sata ujutro, a u Mariju Bistricu stigli su oko 9:30. Odmah po dolasku u tišini su ušli u bistričku crkvu i u sabranosti i molitvi obišli oko Gospina oltara. U 11 sati sudjelovali su na svetoj misi na otvorenom koju je predvodio i propovijedao svećenik supsidijar u župi i svetištu Marija Bistrica vlč. Mirko Brlić.

U uvodu u svetu misu vlč. Mirko srdačno je pozdravio prisutne, uključujući hodočasnike iz Župe Vrlika i njihova župnika fra Mladena Prolića, koji je također suslavio na svetoj misi i navijestio sveto evanđelje. Mnoštvo hodočasnika, sunčano jesensko vrijeme i prekrasan jesenski okoliš doprinijeli su ljepoti misnog slavlja i samog hodočašća.

Nakon završetka svete mise bilo je vrijeme za tjelesnu okrijepu. Potom su vrlički hodočasnici krenuli prema Zagrebu. Okupili su se i zajedno fotografirali pred katedralom. Nakon posjeta katedrali uputili su se prema Kamenitim vratima, gdje su zajedno izmolili deseticu krunice pred slikom Gospe od Kamenitih vrata i zapjevali pjesmu Gospi. Nakon Kamenitih vrata spustili su se prema Jelačićevom trgu, gdje su ponovno zajedno zabilježili trenutak fotografijama.

Oko 16:10 sati hodočasnici su krenuli prema Krašiću. U Krašiću su ispred župne crkve susreli župnika don Ivana Vučka, mons. Juraja Batelju te varaždinskog biskupa u miru mons. Josipa Mrzljaka. Župnik don Ivan je u krašićkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva iznio nekoliko riječi o crkvi i predvodio molitvu posvećenu bl. Alojziju Stepincu.

Nakon posjeta crkvi hodočasnici su otišli do krašićke župne kuće gdje su razgledali prostorije u kojima je bl. Alojzije Stepinac proveo posljednje godine života i gdje je preminuo. Oko 18:20 krenuli su iz Krašića prema Vrlici, stigavši tamo oko 22:30. Bili su zahvalni Gospodinu Bogu, Gospi Bistričkoj, sv. Ivanu Pavlu II. i bl. Alojziju Stepincu za ostvareno hodočašće.

 fra Mladen Prolić