Vrlika (Štikovo): Proslava sv. Luke evanđeliste, zaštitnika mjesta

Proslava sv. Luke evanđeliste, zaštitnika mjesta Štikovo, ove je godine obilježena neposredno nakon blagdana sv. Luke, u subotu 21. listopada. Nažalost, obilna kiša praćena jakim južnim vjetrom utjecala je na prisutnost vjernika te se njihov broj ove godine smanjio za dvije trećine u usporedbi s prošlom godinom. Na proslavi se okupilo samo 29 vjernika, uključujući dva člana Udruge čuvara Kristova groba iz Vrlike, Željka Baturinu i Darka Varnicu.

Svetu misu u crkvici sv. Luke u 10:30 predvodio je i propovijedao fra Damir Čikara, župnik Ogorja, Zlopolja i Crivaca, uz suslavlje vrličkog župnika fra Mladena Prolića. Govoreći o životu i djelu sv. Luke, fra Damir je naglasio prisutnima da bi trebali slijediti primjer svog zaštitnika, koji, iako nije imao priliku susresti povijesnog Isusa Krista niti ga vidjeti, vjerovao je u Njega i živio prema Njegovim riječima zapisanim u evanđeljima. Fra Damir je pozvao prisutne da i oni u današnjem vremenu budu Isusovi učenici, svjedočeći tako svoje kršćansko poslanje.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Mladen izrazio je zahvalnost Bogu za današnju proslavu blagdana sv. Luke. Pozdravio je prisutne Štikovljane i zahvalio prevoditelju misnog slavlja, fra Damiru, kao i mještanima koji su uredili crkvu za ovo misno slavlje. Posebno je naglasio zahvalu gospodinu Josipu Siliću i njegovim radnicima koji su tijekom posljednjeg mjeseca marljivo radili na uređenju vanjskih zidova crkve i krovišta na apsidi crkve.

fra Mladen Prolić