Vrlika (Ježević): Proslava sv. Josipa Radnika

Blagdan sv. Josipa Radnika, zaštitnika Ježevića svečano je proslavljen 1. svibnja te je okupio lijep broj vjernika, mještana Ježevića, njihovih gostiju te vjernika iz drugih naselja vrličke župe.

Procesiju i misu u 10.30 sati predvodio je don Josip Bečić, župnik susjednih župa Bitelića i Zasioka, a s njim su slavili don Petar Dukić, don Yurij Metsler i vrlički župnik fra Mladen Prolić. U procesiji kip sv. Josipa nosili su čuvari Kristova groba – Vrlika. Tijekom procesije na četiri mjesta se stalo te je don Josip blagoslovio polje.

Don Josip je, govoreći o sv. Josipu Radniku i o dostojanstvu ljudskog rada, istaknuo da čovjek radom nastavlja Božje djelo stvaranja svijeta. Istaknuo je i važnost nedjelje, dana Gospodnjeg kao dana počinka poslije radnog tjedna. Bez nedjelje i mise naš je tjedan prazan.

Preko mise pjevanje je na orguljama pratila Petra Milković, voditeljica župnog zbora u Vrlici. Za ovo slavlje mještani su sa sakristankom Katom Anicom Kaselj uredili crkvu i okoliš. Župnik fra Mladen na kraju mise zahvalio je svima koji su se uključili u proslavu blagdana sv. Josipa Radnika.

Poslije mise pored crkve su organizirani zakuska i piće za sve nazočne gdje se nastavilo druženje uz vrličko pjevanje.

Do Domovinskog rata u Ježeviću je bila crkva sv. Spasa koja je sagrađena od 1967. do 1969. prema nacrtu ing. Ante Baraća, za vrijeme župnika fra Metoda Latinca. U Domovinskom ratu, u jesen 1991. crkva je minirana i srušena. Na istim temeljima sagrađena je nova crkva sv. Josipa Radnika prema nacrtu ing. Iva Madunića koju je 11. prosinca 2004., za vrijeme župnika fra Marka Durana, posvetio tadašnji splitsko–makarski nadbiskup Marin Barišić.

fra Mladen Prolić