Hodočašće OFS-a u Zakučac

Područno vijeće Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda organiziralo je u srijedu, 1. svibnja 2024., područno hodočašće sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u Zakučac kod Omiša. Na hodočašću je sudjelovalo oko 160 hodočasnika iz 20 mjesnih bratstava, četiri duhovna asistenta i jedan đakon. Prvo hodočašće sv. Leopoldu u Zakučac održano je 12. svibnja 2012. godine.

Program je započeo u Svetištu sv. Leopolda u 9:30 molitvom franjevačke krunice i pobožnosti sv. Leopoldu. Za vrijeme molitve svećenici su bili na raspolaganju hodočasnicima za sakrament pomirenja.

Pozdravne riječi uputili su gvardijan fra Frano Doljanin i područna ministra Mila Šuto. Fra Frano je pozdravio hodočasnike uime župnika dr. don Emanuela Petrova i mjesnog bratstva Omiš, te ih ukratko upoznao sa Svetištem sv. Leopolda u Zakučcu.

Na kraju je citirao sv. Leopolda koji reče da je svaki pojedini trećoredac odlična sirovina za Crkvu jer iz te sirovine može se oblikovati hrabroga borca na katoličkom, političkom i na društvenom polju (…), jer je, današnje društvo velikim dijelom otpalo od Boga, i zato ga je potrebno nanovo privesti istini i pravdi. Područna ministra Mila Šuto pozdravila je sve hodočasnike, duhovne asistente i izmolila posvetnu molitvu BDM, pokroviteljici Franjevačkog svjetovnog reda.

Misu je predslavio i propovijedao fra Denis Šimunović, a u koncelebraciji su bili fra Josip Vrdoljak, TOR, i fra Frano Doljanin, OFM. Slavlju je prisustvovao i đakon fra Šimun Suton.

Drugi dio programa održan je kod franjevaca na Skalicama. Članovi Mjesnog bratstva OFS-a Gospe Karmelske pripremili su okrjepu za sve sudionike hodočašća u samostanskom dvorištu. Nakon okrjepe hodočasnici su sudjelovali na euharistijskom klanjanju u crkvi Gospe Karmelske koje je predvodio fra Denis Šimunović. Molitveni dio završio je molitvom krunice Božjeg milosrđa koju je predmolila Mila Šuto.

Na kraju su riječi zahvale izrekli gvardijan fra Frano Doljanin i područna ministra Mila Šuto.