Vrlika (Maovice): Proslava sv. Jurja, zaštitnika mjesta

U utorak 23. travnja 2024., uz toplo vrijeme i zelenu proljetnu prirodu na padinama Svilaje, proslavljen je sv. Juraj, zaštitnik Maovica.Vrh obrasca Predvoditelj ovogodišnjeg slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik Potravlja.

U 10:30 procesija je krenula iz crkve oko mjesnog groblja. Čuvari Kristova groba iz župe Vrlika nosili su svečev kip i crkvene barjake, dok je njihov arambaša nosio procesijski križ. Litanije u procesiji pjevao je don Josip Bečić, dok je predvoditelj slavlja fra Ante blagoslovio polje na četiri strane.

Nakon ulaska procesije u crkvu započelo je misno slavlje. Gđa Tomislava Režić, voditeljica zbora mladih u župi Drniš, pratila je pjevanje preko mise na klavijaturama.

Propovjednik fra Ante nazočnim je vjernicima istaknuo sv. Jurja, mučenika, kao onoga kojega je kao kršćanina i vojnog časnika kroz život nadahnjivala i vodila ljubav prema Gospodinu Bogu i bližnjemu. Naglasio je da se sv. Juraj nije dao zavesti prolaznim iskušenjima, već je ostao vjeran Kristu i Njegovoj riječi.

Uz predvoditelja fra Antu, misu su slavili don Josip Bečić, župnik Bitelića i Zasioka, don Tomislav Zečević, svećenik riječke nadbiskupije i fra Mladen Prolić, vrlički župnik.

Unatoč tome što je blagdan sv. Jurja ove godine bio radni dan, okupio se velik broj vjernika, posebno Maovičana, njihovih uzvanika te hodočasnika iz vrličkog kraja i Petrova polja.

Na kraju mise župnik je izrazio zahvalnost svima koji su sudjelovali u proslavi blagdana sv. Jurja. Članovi Udruge čuvara Kristova groba – Vrlika organizirali su zakusku za sve nazočne, pružajući priliku prisutnima da uživaju u lokalnim napjevima.

fra Mladen Prolić