Samobor: Susret franjevačkih bogoslova

U  travnju 2024. godine organiziran je susret franjevačkih bogoslova svih obedijencija i provincija hrvatskoga govornog područja. Susret je održan od 19. do 21. travnja u Samoboru, u Kući susreta Tabor. Organizator ovogodišnjeg susreta bila je Provincija sv. Ćirila i Metoda pod vodstvom magistra bogoslova fra Franje Vuka.

Susretu je nazočilo sedamdesetak franjevaca svih obedijencija. Prisutni su bili franjevci Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru, Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosna Srebrena sa sjedištem u Sarajevu, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM sa sjedištem u Mostaru, Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša i, kao domaćini, franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Susret je organiziran s ciljem unapređenja međusobnog upoznavanja i razvoja bratskih odnosa među franjevačkim zajednicama hrvatskoga govornog područja, što predstavlja bit franjevačke karizme. Svaki dan bio je ispunjen prigodnim programom. Prvog dana svaka se zajednica kratko predstavila na sebi svojstven način.

Naglasak je stavljen i na molitveno zajedništvo, tako da se sva tri dana zajednički molila liturgija časova, a u subotu i nedjelju slavila se sveta misa.

U subotu 20. travnja program je započeo izlaganjem magistra bogoslova iz Provincije Bosne Srebrene fra Danijela Nikolića o ranama sv. Franje. Nakon izlaganja bogoslovi su podijeljeni u sedam radnih skupina. U međuvremenu su na susret stigli i provincijalni ministri pa je organiziran susret s njima.  Bogoslovi su imali priliku postavljati pitanja provincijalima na koja su oni otvoreno odgovarali. Osjetila se izrazita otvorenost i iskrenost, kako među bogoslovima, tako i među provincijalima. Susret s provincijalima završio je zajedničkom molitvom, ručkom i fotografiranjem ispred Kuće susreta Tabor.

U poslijepodnevnim satima bilo je vrijeme za zajedničku rekreaciju. Neki su iskoristili priliku za organiziranje nogometne i košarkaške utakmice, dok su drugi posjetili centar grada Samobora, staru tvrđavu i vidikovac. Navečer je organiziran zajednički kviz koji se sastojao od pitanja raznih tematika, poput teologije, povijesti, spisa sv. Franje i slično.

Izlaganje rada po grupama koje je održano u subotu zaključeno je plenumom u nedjelju prijepodne. Braća su iznijela promišljanja svojih grupa na temelju pitanja Generalne kurije Reda manje braće vezanih uz velike obljetnice koje slavimo ove godine. Izlaganja su bila plod međusobnog razgovora, bratske otvorenosti, iskrenosti i susretljivosti. Bilo je vidljivo zajedništvo koje je doprinijelo utvrđivanju svakog brata u njegovom franjevačkom identitetu.  Slavlje svete mise u nedjelju održano je u samostanskoj crkvi Marijina Uznesenja u Samoboru, zajedno s vjernicima. Nakon svete mise druženje s vjernicima nastavljeno je ispred crkve. Susret je završio zajedničkim ručkom s domaćinom Kuće susreta Tabor fra Ivanom Matićem i poslužiteljima Kuće susreta Tabor, koji su braći iskazali srdačno gostoprimstvo. Zahvalni Bogu što je ovakav susret održan, franjevački bogoslovi iskazali su želju i nadu da će se ovakvi susreti održavati i ubuduće.