Vrlika: Proslava Gospe Rožarice, zaštitnice župe

Blagdan Gospe Rožarice, zaštitnice Župe Vrlika, proslavljen je tradicionalno prvu nedjelju u listopadu, što je ove godine padalo 3. listopada. Proslavi blagdana prethodila je višednevna priprava sa svakodnevnom molitvom Gospina Ružarija i litanija u 18:00, a u 18:30 sv. misom. Uoči proslave blagdana Klapa Partenca iz Splita održala je prigodni koncert na zadovoljstvo prisutnih. Na koncu im je zahvalio gradonačelnik Vrlike gosp. Jure Plazonić, organizator njihova dolaska u Vrliku.

Ove godine, zbog trenutne nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa, nije se održala tradicionalna procesija ulicama grada Vrlike. U 9:30 članovi Udruge čuvara Kristova groba iznijeli su Gospinu sliku iz crkve u kratkom ophodu na prostor pored crkve gdje su se čuvari Kristova groba te Vrličani i Vrličanke odjeveni u narodne nošnje, po dvoje, izmjenjivali uz Gospinu sliku, dok se vjerni puk molio pred prilikom iz 18. stoljeća.

Središnjem misnom slavlju u 10:30 na Trgu fra Filipa Grabovca pokraj župne crkve predsjedao je i propovijedao fra Domagoj Volarević, profesor liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i domagistar, a suslavili su župnik fra Mladen Prolić, fra Ivan Režić i don Tomislav Zečević, obojica rodom iz Župe Vrlika. Tijekom svete mise pjevali su članovi zbora mladih pod ravnanjem voditeljice Petre Milković, a na klavijaturama ih je pratio Zvonko Lelas.

Na koncu misnog slavlja i župnikove zahvalne riječi zaslužnima, čuvari Kristova groba predvođeni arambašom Ivanom Totićem, uz pratnju crkvenih barjaka Župe, ponijeli su Gospinu sliku natrag u crkvu. I ovogodišnja proslava Gospe Rožarice u sunčanoj Vrlici okupila je mnoštvo Vrličana te hodočasnika iz susjednih župa i njihovih gostiju. Za blagdan Gospe Rožarice izišao je iz tiska trideset i prvi broj župnog lista „Vrličko kolo“. Uslijedila je i vanjska proslava za obiteljskim stolom svečara.

fra Mladen Prolić