Vrlika: Proslava Gospe Rožarice, zaštitnice Župe

Blagdan Gospe Rožarice, zaštitnice Župe Vrlika, proslavljen je tradicionalno na prvu nedjelju mjeseca listopada, što je ove godine padalo na blagdan sv. Franje 4. listopada. Proslavi blagdana prethodila je višednevna priprava, odnosno u 18 sati molitve Gospina Ružarija i litanije, a u 18.30 sati sv. mise.

Zbog trenutne situacije uzrokovane koronavirusom, ove godine nije se održala tradicionalna procesija ulicama grada Vrlike. Stoga su članovi Udruge čuvara Kristova groba iznijeli u 9.30 sati Gospinu sliku iz crkve na prostor pored crkve gdje su se čuvari Kristova groba te Vrličani i Vrličanke odjeveni u narodne nošnje izmjenjivali po dvoje uz Gospinu sliku, dok se vjerni puk molio pred prilikom iz 18. stoljeća.

Središnjem misnom slavlju u 10.30 sati na Trgu fra Filipa Grabovca pored župne crkve predsjedao je i propovijedao fra Šimun Markulin, profesor moralnog bogoslovlja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a suslavili su župnik fra Mladen Prolić i don Tomislav Zečević, rodom iz Župe Vrlika, član Riječke nadbiskupije, profesor na Teologiji u Rijeci te župnik u župama Fužine i Lič. Čuvari Kristova groba, Zvonimir Baturina i Darko Varnica, čitali su misna čitanja, a molitvu vjernika predmolila je Ankica Milković. Tijekom svete mise pjevali su članovi zbora mladih pod ravnanjem voditeljice Petre Milković, a na klavijaturama ih je pratio Zvonko Lelas. Propovjednik je u propovjedi, između ostaloga, istaknuo prirodnu ljepotu vrličkog kraja, njegovu bogatu kulturnu baštinu, usporedivši našu čistu, jasnu i bistru katoličku vjeru s obližnjim izvorom Cetine.

Na koncu misnog slavlja i župnikove zahvalne riječi zaslužnima, čuvari Kristova groba predvođeni arambašom Ivanom Totićem, uz pratnju crkvenih barjaka Župe, ponijeli su Gospinu sliku natrag u crkvu. I ovogodišnja proslava Gospe Rožarice u sunčanoj Vrlici okupila je mnoštvo Vrličana te hodočasnika iz susjednih župa i njihovih gostiju. Za blagdan Gospe Rožarice izišao je iz tiska trideseti broj župnog lista „Vrličko kolo“, čije izdavanje je pokrenuo ratne 1993. godine župnik Vrlike pokojni fra Petar Vrljičak. Uslijedila je i vanjska proslava za mnogim obiteljskim stolom svečara.

Fra Mladen Prolić