Imotski: Proslava sv. Franje Asiškog

U nedjelju 4. listopada u Imotskom je svečano proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškog, zaštitnika imotske župe i samostana.

Jutarnje mise u 7 i 9 sati predvodili su fra Jozo Grbavac i fra Zoran Kutleša. Središnje slavlje počelo je u 10:30 procesijom koju je animirao gvardijan i župnik fra Kristian Stipanović uz sviranje Gradske glazbe Imotski, predvođene kapelnikom prof. Ivanom Glibotom Crnim.

Nakon procesije u crkvi sv. Franje slavljena je sveta misa koju je predvodio fra Anđelko Domazet, profesor na KBF-u u Splitu, uz koncelebraciju gvardijana fra Kristiana, vikara Provincije fra Zorana i don Vlade Mikruta, svećenika u miru rodom iz Slivna. Pjevanje na misi animirao je župni zbor Imotskog pod ravnanjem s. Sofije Vuković i Anđelka Nikolića.

U prigodnoj propovijedi fra Anđelko je rekao da živimo u vremenu obilježenu strahom. Sv. Franjo pokazuje nam svojim životom kako se osloboditi straha i živjeti radosno. Strah se pobjeđuje pozitivnim, osobito vjerom, nadom i ljubavlju po kojima se vjernik predaje Bogu u ruke.

Na kraju misnog slavlja prisutne je vjernike pozdravio o. gvardijan, zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi. Svima je čestitao svetkovinu sv. Franje, osobito članovima franjevačke obitelji.

Svetkovini je prethodila devetnica u kojoj su misna slavlja prvih šest dana predvodili naizmjence fra Zoran i fra Kristian, a zadnja tri dana fra Domagoj Runje, profesor na KBF-u u Splitu, koji je ujedno predvodio i trodnevnu duhovnu obnovu za Franjevački svjetovni red imotskoga samostanskog okružja.