Vrlika: Proslava Gospe Rožarice

Svetkovina Gospe Rožarice, zaštitnice Župe Vrlika i vrličkog kraja, svečano je proslavljena u nedjelju 1. listopada 2023. godine. Ranu jutarnju misu u 8 sati predvodio je župnik fra Mladen Prolić. Svečano središnje misno slavlje započelo je procesijom u 10:30 sati ulicama Vrlike sa slikom Gospe Rožarice. Gospinu sliku u procesiji nosili su čuvari Kristova groba, četvorica mlađih ljudi, vjenčanih posljednju godinu dana, te mladići u vrličkoj narodnoj nošnji.

Misno slavlje na trgu pred crkvom slavio je te propovijedao mnoštvu vjernog puka fra Zoran Kutleša, imotski župnik, gvardijan i dekan te vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Uz njega su slavili dr. don Tomislav Zečević, rodom s Maovica, župnik u Župi Skrad u Gorskom Kotaru te vrlički župnik fra Mladen Prolić. Don Tomislav je ovom prigodom iz svoje Župe Skrad u Vrliku doveo 50 hodočasnika.

Tijekom mise pjevao je Mješoviti župni zbor pod ravnanjem voditeljice Petre Milković. Na koncu mise župnik fra Mladen pozdravio je sve Vrličane, hodočasnike, predvoditelja misnog slavlja fra Zorana, don Tomislava s njegovim župljanima, gradsku upravu i gradonačelnika Juru Plazonića, kojemu je ujedno čestitao Dan Grada te je zahvalio svima koji su pridonijeli proslavi Gospe Rožarice. U zahvali je napomenuo da je iz tiska izišao novi broj župskog lista „Vrličko kolo“ čiju naslovnicu krase nedavno postavljena i blagoslovljena brončana vrata na vrličkoj crkvi, zahvalivši uredništvu na uloženom trudu.

Odmah nakon mise pored crkve uslijedilo je tradicionalno vrličko kolo i vrlička pjesma u izvedbi KUU „Milan Begović.

Proslava Rožarice u Vrlici i ove je godine okupila hodočasnike iz Knina, Kijeva, širega Cetinskog kraja, Ogorja, Petrova polja, Unešića, Skrada (Gorski Kotar) te hodočasnike koji su kao gosti došli kod svojih prijatelja Vrličana. Ovogodišnjoj proslavi Rožarice prethodila je duhovna priprava od 25. do 30. rujna 2023. godine. Svake večeri tijekom priprave bila je mogućnost za sakrament pomirenja i molitvu Gospina ružarija i litanija nakon čega je bila održana misa s propovijedi. Tih dana ispovijedali su, predslavili svetu misu i propovijedali: don Josip Bečić, župnik Bitelića i Zasioka; fra Perica Maslać, župnik Hrvaca; fra Ante Čovo, župnik Potravlja, te vrlički župnik fra Mladen Prolić.

U subotu 30. rujna u 20 sati u župnoj crkvi nastupila je klapa „Cambi“ iz Kaštel Kambelovca, uz širok izbor poznatih klapskih pjesama unutar jednosatnog programa. Gospa Rožarica u Vrlici slavi se neprekidno već 335 godina otkako su Vrlika i vrlički kraj oslobođeni od Turaka 1688., upravo na Gospu Rožaricu. Vrličani su sačuvali običaj da se na svetkovinu Rožarice djeca, mladići, djevojke, odrasli ljudi i žene oblače u živopisnu vrličku narodnu nošnju, što doprinosi bogatstvu slavlja.

Ante Bojin