München:  Misa i obred preminuća sv. Franje Asiškog

U utorak 3. listopada u kapeli bl. Alojzija Stepinca slavljena je pjevana misa u čast sv. Franje Asiškog, koju je predvodio fra Frano Milanović Litre u zajedništvu sa svećenicima: fra Petrom Klapežom, fra Edvardom Sokolom i fra Slavenom Čekom. Prije mise vjernici su imali mogućnost za ispovijed. Kapela je bila ispunjena štovateljima sv. Franje. Za vrijeme mise pjevali su framaši, a na klaviru je svirala s. Nikolina Bilić, voditeljica zbora i orkestra mladih iz Frame.

Fra Frano je u svojoj propovijedi istaknuo Franjinu poniznost i ljubav prema neprijateljima. Tu poniznost i ljubav počeo je na poseban način živjeti nakon svog susreta s gubavcem kojega je zagrlio i poljubio. Tako je razvio ljubav prema onome što je ranije mrzio i postao istinski Isusov sljedbenik.

Poslije svete mise svećenici i narod izmolili su večernju s psalmima i slušali izvješća sv. Bonaventure i brata Ilije o smrti sv. Franje, koji je pobožno umro u prisutnosti braće franjevaca u Asizu 1226. godine. Dok su vjernici držali u rukama upaljene svijeće, kapelom je odzvanjala pjevana antifona: O presveta dušo, kojoj na smrti, građani nebeski dolaze u susret, anđeoski zbor se veseli, a preslavno Trojstvo poziva govoreći: ostani s nama u vijeke.

Uistinu je to bila večer protkana pobožnošću, blizinom sveca koji je na smrti zapjevao psalam 142 i otpjevao ga do kraja. I kad su se konačno na njemu ispunili svi misteriji i kad se njegova duša lišila tijela i utonula u ponor ljubavi Božje, blaženi čovjek usnuo u Gospodinu.

I za kraj, jedna zanimljivost: prije mise nad Münchenom je bilo vedro. Na kraju obreda preminuća sv. Franje dvorište pred kapelom orosila je sitna kišica. Naši bi vjernici rekli: to je Božji blagoslov.

fra Jozo Župić