Vrlika (Štikovo): Proslava sv. Luke

Mještani Štikova, koje administrativno pripada Gradu Drnišu a Župi Vrlika, blagdan sv. Luke evanđeliste, zaštitnika mjesta, tradicionalno slave u subotu pred blagdan sv. Luke. Ove godine proslava je bila u subotu 15. listopada.

Jesensko sunčano i toplo vrijeme, kao i ljepota netaknute prirode okružene vrličkim, kninskim i drniškim krajem okupili su malobrojne mještane i Štikovljane iz Splita, Šibenika, Zagreba, kao i hodočasnike iz vrličkog i drniškog kraja. Ministrant Nikola Vujević izbrojio je šezdesetak okupljenih vjernika.

Sveto misno slavlje u 10:30 u staroj crkvici sv. Luke sagrađenoj, kako stoji na natpisu na apsidi, 1780. godine predslavio je i propovijedao vrlički župnik fra Mladen Prolić.

Župnik je u propovijedi ocrtao lik sv. Luke, učenika i suradnika sv. Pavla apostola te pisca dviju knjiga, Evanđelja i Djela apostolskih. Potaknuo je vjernike da objavljuju ljudima milosrdno lice Oca Nebeskog koje je u svom Evanđelju tako lijepo i dirljivo opisao evanđelist Luka. Poslije misnog slavlja nastavilo se druženje u crkvenom dvorištu uz kolače, piće i kavu koje svake godine pripreme mještani Vujevići te uz pjevanje muškaraca iz vrličkog kraja.

fra Mladen Prolić