Zagreb: Svetkovina Majke Božje Lurdske

U subotu 11. veljače 2023. svečano je proslavljena svetkovina nebeske zaštitnice Župe Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Svetkovini je prethodila devetnica koja je uključivala svakodnevnu krunicu i druge molitve devetnice, razmatranje i večernju misu. Na samu svetkovinu misna slavlja bila su tijekom cijelog dana: u 6:30, 7:30, 9, 10 i 11:30, a poslijepodne, nakon misa u 14 i 16 sati, vjernici su mogli primiti sakrament bolesničkog pomazanja.

Središnje misno slavlje u 19 sati predvodio je pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, a koncelebriralo je desetak svećenika, uključujući provincijala fra Marka Mršu, gvardijana fra Božu Vuletu, župnika fra Tina Labrovića, dekana vlč. Josipa Golubića. Misno slavlje uveličao je mješoviti zbor Majke Božje Lurdske. Biskup je u propovijedi podsjetio na svjedočanstva sv. Ivana Pavla II., pape, i bl. Alojzija Stepinca, a osvrnuo se i na potrebite u ratom zahvaćenoj Ukrajini te potresom ranjenima Turskoj i Siriji.

Ljudski život uvijek je izložen smrtnim opasnostima i gubitku dostojanstva. Ponekad svi doživimo to stanje nemoći i ostavljenosti kada oni u koje smo se pouzdavali ili su sami nemoćni pomoći nam ili ih jednostavno nije briga te ostajemo sami. Kome se možemo obratiti? Ostaje jedino vapaj Onoj koja nam je pod križem dana za Majku, prošnja upućena Mariji. Ona, pak, ne može ostati gluha, jer koja to majka, ako ima imalo ljubavi, ostaje gluha na vapaj svoga djeteta?! To na drugačiji način čini Marija, svima je majka, sve nosi u svojem zagovoru, za sve skrbi jednakom majčinskom ljubavi. Na to smo, braćo i sestre, i mi pozvani. Ne iz dužnosti ili zbog plaće, nego iz ljubavi, jer ljubav nam ne dopušta napustiti one kojima smo potrebni, kao što Isusu ljubav nije dopustila da nas ostavi same, kao što Mariji ne dopušta oglušiti se na naše prošnje. Neka nam oko ne bude zatvoreno i srce hladno, neka nam ne bude teško učiniti gestu ljubavi prema onima koji trpe ispunjajući tako nalog Kristov: ‘Pobrinite se za njih’.