Split: Proslava dana bolesnika i Gospe Lurdske u bolnici na Križinama

U subotu 11. veljače 2023. godine proslavljena je svetkovina Gospe Lurdske u KBC-u Split (Križine). Misnim slavljem u prepunoj bolničkoj kapeli predsjedao je fra Ante Vučković, a u koncelebraciji je bio fra Miroslav Ančić, bolnički kapelan na Križinama. Na misnom slavlju čitali su liječnici i volonteri, a liturgijsko pjevanje vodio je bogoslov fra Marko Udovičić.

U svojoj homiliji fra Ante je istaknuo važnost suosjećanja koje čovjek mora gajiti prema drugome te da to isto suosjećanje ne smije izgubiti, bez obzira na to koliko vremena trebalo da se toj osobi pomogne. U strahu od povrede čovjek se lako zatvori u svoj svijet gdje ne vidi potrebe drugoga te tako gubi dimenziju suosjećanja prema ljudima oko sebe. Fra Ante je svima nazočnima dao poticaj da u životu budu potpora jedni drugima ma koliko vremena trebalo izdvojiti.

Prije kraja misnog slavlja fra Miroslav i fra Ante udijelili su vjernicima u potrebi sakrament bolesničkog pomazanja. Fra Ante je naglasio smisao samog sakramenta bolesničkog pomazanja – Crkva moli za ljude koji su u teškim tjelesnim i duhovnim bolima, stoga ovaj sakrament ne bi smjelo olako primati bez potrebe. Nakon svečanog blagoslova svi nazočni su zapjevali „Sred te se pećine Marija javi“.

fra Stipe Buljan