Zaton: 26. smotra crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“

U subotu 15. travnja 2023. održana je 26. smotra izvornoga pučkog crkvenog pjevanja Šibenske biskupije u Zatonu pod nazivom „Puče moj“. Na smotri je sudjelovalo deset crkvenih zborova i pjevačkih skupina iz cijele Šibenske biskupije. Smotru je prije 25 godina u Zatonu utemeljio nekadašnji zatonski župnik, danas biskup u miru, mons. Ante Ivas, a preuzeo ju je i nastavio organizirati današnji zatonski župnik don Marko Gregić uz pomoć i podršku svih župnika Šibenske biskupije. Prvenstveni cilj smotre jest ne samo predstaviti nego i sačuvati od zaborava mnoge stare crkvene napjeve u našim župama. Zborovi su svojim nastupima iznijeli na vidjelo neprocjenjivo bogatstvo pjevanja svojih župa. Uz domaće pučke pjevače nastupile su župe: Pirovac, Skradin, Rupe, Tribunj, Kričke, Jezera, Krapanj-Brodarica, Primošten, Prvić Šepurine i Lišane.

„Prije svega čestitke svim crkvenim zborovima od srca što ste nastavili čuvati tradiciju napjeva svih ovih 26 godina otkad je ova smotra osnovana. Zahvaljujem i čestitam što upravo u tom čuvanju baštine držite zajedništvo svojih župa te cijele naše Šibenske biskupije. Tu je predivni spoj mladih i starijih, vidljivo je da se to prenosi na generacije koje dolaze. Hvala dragom Bogu što je svih ovih sedam stoljeća sačuvao vjeru u našoj biskupiji i župama. Zahvalimo Bogu što nam je podario zajedništvo i blagoslov u ovom susretu“, rekao je ushićeno biskup mons. Tomislav Rogić.

Na završetku smotre svi zborovi i vjernički puk u punoj crkvi sv. Roka u Zatonu zapjevali su crkvenu himnu smotre „Kraljice neba, raduj se“. Nakon završetka službenog programa u crkvi slavlje se u veselom raspoloženju nastavilo u vatrogasnom domu.

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane