Zmijavci: Proslava Svih svetih

Svetkovina Svih svetih posebno se slavi u Zmijavcima, župi koja im je posvećena. Središnje slavlje, koje se održalo u srijedu 1. studenog s početkom u 10:30, predvodio je fra Kristian Stipanović, župnik Gospe od Zdravlja u Splitu. Koncelebranti su bili fra Frano Laco, mjesni župnik, i fra Nedjeljko Šabić, svećenik rodom iz Zmijavaca. Slavlje je započelo procesijom koju je animirao fra Kristian.

U svojoj propovijedi fra Kristian je govorio o središnjem blaženstvu s početka Govora na gori, a to je blaženstvo onih koji trpe pogrde i progonstva zbog Isusa Krista. Sva blaženstva, naime, opisuju Isusovo srce koje je potpuno predano volji Oca nebeskog. Kršćani, Kristovi vjernici, pozvani su upoznavati Isusa te po molitvi i pokori postajati sve sličniji Njemu. Isus je doživio progonstvo od ljudi i rekao da to čeka sve Njegove učenike. Unatoč tome, vjernici su radosni jer znaju da slijede svoga Gospodina na putu u Nebo, u zajedništvo svih svetih.

Slavlje svete mise pjevanjem je animirao župni zbor pod vodstvom s. Jasne Kasalo, dok su ministranti i bogoslov fra Daniel Živković posluživali.

Na kraju misnog slavlja o. župnik zahvalio je svima na svesrdnoj pomoći i zalaganju kako bi slavlje bilo svečano i dostojanstveno. Poslije svečanog blagoslova fra Frano je izmolio odrješenje za sve vjerne pokojne na groblju Svih svetih na Okrugljači.

U trodnevnici koja je prethodila svetkovini svete mise predvodili su i propovijedali mjesni župnik fra Frano, župnik Vinjana fra Josip Sušić i župnik Runovića fra Ivica Omazić.