List Marija 11/2023.

Iz tiska je izišao novi broj lista Marija za studeni (11/2023.). Urednik fra Ante Branko Periša naslovio je uvodnik Lijepa smrt. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Dok u mjesecu studenomu posjećujemo zemne ostatke naših dragih pokojnika, koji su preminuli u Čovjekovoj Zemlji, ne možemo a da ne razmišljamo o “blaženoj smrti” nakon koje ćemo i mi prijeći u Božje Nebo.

Dok molimo, kao kršćani, za “blaženu smrt”, i ne slutimo, da se poneki između nas radije odlučuju za “lijepu smrt”.

Gdje se nalazi Ljekaruša za “lijepu smrt”? Zanimljivo, sadrži skroman inventar, tek postelju, stolić i sjedalicu. Bolesnik bira hoće li leći ili sjesti prije “lijepe smrti”. Ljubazno osoblje preporučuje postelju. Tada slijedi “terapeutski postupak”. U kojemu sretnica, ili sretnik, koji se odluče za takvu smrt, pri zdravoj pameti i snagom svojih ruku, uzima lijek protiv svih bolesti. Terapija ima pozitivan učinak.

Ako nemoćnica, ili nemoćnik, odluči krenuti „u smjeru prema životu“, ljubazno osoblje pali „zeleno svjetlo“. O cijeni lijeka protiv “svih bolesti” uglavnom se ne govori; podrazumijeva se da je, za sada, skupocjen.

Konačno pitanje prije odluke (postavlja ljubazna liječnica, ili ljubazni liječnik): Želite li upravo danas primiti lijek? Da ne bi bilo zabune, i naknadnih zakonskih neugoda, ljubazno osoblje uključuje video kamere (sve se snima).

Odabranica, ili odabranik, mora smoći, pri punoj svijesti, uzeti čašu s lijekom i popiti tekućinu. Zapravo, dvije čaše. U prvoj se nalazi “sok” protiv povraćanja; u drugoj „barbiturat“ (C4H4N2O3); tek 15 grama pentobarbitala, otopljenoga u čaši obične vode. Ovaj je lijek stopostotno učinkovit za “lijepu smrt”.

Da bude “sve po Zakonu”, ljubazno osoblje poziva mrtvozornika i policiju. Policija pregleda video snimak, mrtvozornik opipa puls. Sve je u redu, redovito zaključe te izraze sućut članovima obitelji. “Izliječeno tijelo” naknadno se kremira (pogrebno).

Drage čitateljice i poštovani čitatelji, dok molimo dobroga Boga za “blaženu smrt” i mirni prijelaz “s ovoga svijeta”, znamo da je eutanazija povrjeda Božjega zakona, budući da je namjerno ubojstvo moralno neprihvatljivo, jer ponižava čovjeka u završnom dijelu života, dovodi u pitanje našu vječnost i narušava svetost života. Dakle, “ubojstvo iz milosrđa” ili “lijepa smrt” ima konačni ishod “bezbolne smrti”. Poput abortusa, koji ima početni ishod “bezbolnoga rađanja”. Za očuvanje “zdravoga društva”, suvišna je “balast egzistencija”, to jest “duševno i tjelesno neizlječivi bolesnici” ili “beskorisni jedači lijekova” i obiteljski mučitelji.

Prije nego se upitamo kuda idu “lijepe smrti”, opredijelimo se, kao kršćani, za “blaženu smrt” koja vodi u Božje Nebo.

Urednik


Kazalo:

“Lijepa smrt” (Urednik)
Poruka za VII. svjetski dan siromaha (Papa Franjo)
Mučenici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja
Crkva u Hrvata
Kraljica sviju svetih (Ivan Bodrožić)
Gospin službenik siromaha (Dinko Aračić)
Dobrota male Majke (Ante Periša)
Mržnja i njezine maske (Ivica Jurić)
Suze Svete Marije (Ante Branko Periša)
Ispovijed učitelja Gamalijela 2 (ABE)
Božica rata i Kraljica mira (Kristian Stipanović)
Odijelo ne čini čovjeka (Danijela de Micheli Vitturi)
Životna škola (Stanko Jerčić)
Groblje Mira
Lice Neumrle Majčine Ljubavi
Kapela franjevačkih mučenika (ABE)
Crkva u svijetu
Vukovarska ruža hrvatska (ABE)
Naša izdanja
Pismo dobroga oca Ante Antića
Duhovna misao i osmijeh brata Ante
Kalendari
Impresum
Pošli su pred nama u vječnu domovinu
Kazalo
Crkva Blažene Djevice Marije Kraljice neba i zemlje u Pločama (Ante Branko Periša)