Zmijavci: Proslava Svijećnice

Sveti Ivan Pavao II. ustanovio je, ne tako davne 1997. godine, da se 2. veljače obilježava kao Dan osoba Bogu posvećenog života.

Svetkovina prikazanja Gospodinova, Dan posvećenog života svečano je proslavljen u župi Svih Svetih, Zmijavcima u Imotskoj krajini. Veliki broj vjernika okupio se na euharistijskom slavlju kojeg je predvodio meštar novaka na Visovcu, fra Mijo Šabić, u koncelebraciji s fra Franom Lacom, župnikom Zmijavaca.

Svečano misno slavlje započelo je blagoslovom svijeća, fra Mijo je nakon molitve prošao kroz crkvu te blagoslovio svijeće. A u svojoj propovijedi fra Mijo naglašava temelju poruku svetkovine, Krist koji je prikazan u hramu je svjetlo na prosvjetljenje naroda. Vjernike poziva da svijeće koje će nakon misnog slavlja ponijeti svojim kućama simboliziraju svjetlo koje ćemo prenijeti i drugima, svojim bližnjima. Da budemo svjetlo koje će postojano gorjeti za Krista. Nakon misnog slavlja fra Frano Laco zahvalio je meštru novaka što je svojom propovijedi potakao sve okupljene na veće zauzimanje za dobro brata čovjeka. Pozdravio je novake koji su stigli sa svojim meštrom u njegove rodne Zmijavce. Svečanim blagoslovom završena je proslava Svijećnice, no s tim ne prestaje poslanje Crkve da bude svjetlo svakom čovjeku.

Misno slavlje animirao je zbor župe Svih Svetih, predvođen č.s.Jasnom Kasalo, ministranti, novaci kao čitači.

Fra Mate Šakić, novak