Sinj: Velika Gospa – središnje slavlje

15. kolovoza 2023. u Svetištu Gospe Sinjske okupilo se više desetaka tisuća vjernika iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine na proslavi svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velike Gospe. Hodočasnici, među kojima su neki pješačili i nekoliko sati, stigli su u svetište već u ranim jutarnjim satima pa im je već od 3 sata mnoštvo svećenika bilo na raspolaganju za sakrament pomirenja.

Prva misa slavljena je u 4 sata, a potom svakih sat vremena sve do 9:30 kada su zvona i fanfare označili da iz Gospina svetišta kreće svečani ophod – tradicionalna procesija gradskim ulicama sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske.

Staru Gospinu sliku okićenu zlatom, dragim kamenjem te brojnim zavjetnim darovima nosili su alkarski momci u tradicionalnim odorama. U procesiji su sudjelovali i bogoslovi, redovnice, djevojke u narodnim nošnjama, predstavnici gradskih i županijskih vlasti, Hrvatske vojske, MUP-a, braniteljskih udruga, majke, vjeroučitelji, vatrogasci, profesori, glazbenici, djelatnice Caritasa Župe Sinj, poduzetnici, medicinsko osoblje, različite crkvene i civilne udruge te građani Sinja i Cetinske krajine.

Euharistijsko slavlje i svečani ophod prvi put je predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Markom Mršom, sinjskim gvardijanom fra Marinkom Vukmanom, župnikom Župe Gospe Sinjske fra Antoniom Mravkom te brojnim svećenicima.

Na misama su, među ostalima, prisustvovali sinjski gradonačelnik Miro Bulj, predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, ovogodišnji pobjednik Alke Ivo Zorica, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Neven Pelicarić, izaslanik predsjednika Sabora Luka Brčić, župan Splitsko-dalmatinske županije i izaslanik predsjednika Vlade Blaženko Boban te izaslanik ministra branitelja Igor Vidalin.

Na početku homilije nadbiskup Puljić osvrnuo se na evanđeoski tekst o susretu Marije i Elizabete: „U simbolici susreta Marije i Elizabete nalazimo razloge za razmišljanje o ulozi žene i majke u Crkvi i u društvu danas. One su divni likovi iz povijesti spasenja koji nam o tome govore. Majka je ljudima kroz povijest uvijek bila velika, nju se štovalo i voljelo. Kada nas drugi zaborave, kad upadnemo u osamu, tugu i napuštenost, sigurni smo, majka nas neće napustiti. Ona je izvor života koji hrani, štiti i brani mlado biće kad je nemoćno i potrebno zaštite. Stoga, reći za nekoga da je ‘dobar kao majka’ zapravo je najljepši kompliment nečijoj plemenitosti i čovjekoljublju”.

Rekavši da je papa Ivan Pavao II. na današnji dan 1988. godine objavio Apostolsko pismo o dostojanstvu, pozivu i poslanju žene „Mulieris dignitatem”, apostolski upravitelj je naglasio: „Pismo je objavio u ‘jeku velike kampanje širenja ideologije feminizma’. Tada se u opravdanoj težnji i borbi za ‘ravnopravnost žene i muškarca na socijalnom, kulturnom, ekonomskom i političkom planu’ sve više ‘ismijavalo ustanovu braka’ te među ‘ženskim zahtjevima’ tražilo ‘pravo na pobačaj’ i ‘pravo na ređenje žena’. Papa Benedikt XVI. u tom kontekstu rekao je i napisao da ‘rodna ideologija vrši atentat na oblik obitelji koju čine otac, majka i djeca’. Papa Franjo je u više navrata govorio o njezinoj ‘ideološkoj kolonizaciji’. Govoreći o štetnosti ove ideologije naš poznati sociolog pokojni dr. Slaven Letica, svoj uradak je naslovio riječima: Moralno i medijsko ludilo.”

„Kako je i kada nastalo to ludilo? Poznavatelji ‘društvenih strujanja’ vele da se ono osobito očitovalo koncem prošlog stoljeća, u rujnu 1995., nakon 4. Svjetske konferencije o ženama u Pekingu. Tada je, naime, u zaključnoj rezoluciji usvojen Pekinški akcijski plan prema kojemu sve potpisnice trebaju ‘uključiti rodnu perspektivu u sva društvena gibanja’. „Rod (gender), koji je zamijenio spol, ‘ušuljao se tiho i bešumno i postao sastavni dio društvenih strujanja feminističke ideologije’. Sveti Ivan Pavao II. to je osjetio pa je dva mjeseca uoči konferencije u Pekingu uputio Pismo ženama svijeta (29. lipnja 1995.) i poželio neka se ‘na Konferenciji osvijetli puna istina o ženi’. Posebice je istakao misao o ‘ženskom geniju i ženskom talentu’ po čemu ‘žene vide bolje i više od muškaraca jer gledaju srcem’. Ovim pismom Papa je ‘zahvalio Presvetom Trojstvu za misterij žene, za njezino dostojanstvo, kao i za velika Božja djela koja su se u povijesti ostvarila u njoj i po njoj’”, nastavio je mons. Puljić.

Istaknuvši kako su nam danas potrebne žene i majke koje imaju humano srce te stabilnu vjeru, mons. Puljić je poručio: „Potrebne su izgrađene i moralne osobe koje razlikuju dobro od zla, koje poštuju život kao Božji dar i drže do moralnih propisa i zakona upisanih u ljudsku savjest. Potrebni su ljudi za koje je ‘obitelj božanska institucija’ i povlašteno mjesto osobnog rasta i odgoja budućih članova naroda i Crkve. Ne smijemo, međutim, zatvarati oči pred problemima s kojima se susreću žene diljem svijeta, posebice u vezi s nazočnim elementima diskriminacije i nasilja. Stoga je vrlo važno pitanje kako pomoći suvremenim ženama i majkama da budu dostojne svoga poziva?! Nema gotovih recepata, ali moglo bi se kratko i jezgrovito reći kako je za pravo i prosvijetljeno materinstvo nužna i korisna vjera u Boga, česta molitva i iskrena pobožnost. Uzorne majke koje su potrebne društvu i Crkvi nadahnjuju se Gospinim primjerom, kleče pred Njom – najvećom i najsvetijom Ženom i Majkom – i mole Njezinu pomoć i blagoslov”.

„Kršćanske majke, zapalite to svjetlo dobrote u svom srcu! Budite svjesne svoga dostojanstva i ostanite ono što vam je u naravi upisano! To ćete moći ostvariti ako u molitvi i na hodočašću susrećete Onu koja je ‘početak boljeg svijeta’, kako piše u Gospinom svetištu na Trškom Vrhu. Nema pravog materinstva bez Boga, bez Marije, bez vjere, bez pobožnosti, bez sakramentalnog života. Marija, pomoćnica kršćana, stoljećima je bila utočište, utjeha, pomoć i obrana. Zbog toga joj s osobitim veseljem rado hodočastimo moleći zagovor i zaštitu. Jer Ona moli s Crkvom, ali moli i za potrebe Crkve. Moli svjetlo apostolskim nasljednicima, snagu onima koji za vjeru trpe, postojanost onima koji se u vjeri kolebaju. Sve povijesne krize i kušnje, kao i Zmajeve prijetnje i zastrašivanja uspjeli smo prebroditi jer smo se u našim obiteljima molili i u Gospina svetišta hodočastili”, kazao je, između ostalog, mons. Puljić zaključujući homiliju.

Na kraju misnog slavlja hodočasnicima se obratio gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, zahvalivši nadbiskupu Puljiću i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u svečanosti: „Radosna srca pozdravljam sve hrvatske branitelje, sve udruge proizišle iz Domovinskog rata, sve obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja; vojne, policijske i zdravstvene službenike, čistače ulica i volontere koji svojim neumornim služenjem u provođenju reda i mira, kako u cijeloj Domovini, tako i danas u Sinju, neprestano daruju svoje živote i vrijeme za potrebe drugih. Hvala vam na vašem svjedočenju te na iskazanoj brizi i ljubavi!”

Na misi je pjevao mješoviti župni zbor pod ravnanjem maestra fra Jure Župića koji je 45. put predvodio liturgijsko pjevanje na blagdanu Velike Gospe. Slavlje je završilo nadbiskupovim blagoslovom i himnom „Lijepa naša”. Gospina slika u procesiji je vraćena u crkvu Gospe Sinjske. Ovogodišnja proslava Velike Gospe u Sinju održana je pod geslom: „Marijo Majko, vodi nas Isusu!”

Slavko Blažić