29. nedjelja kroz godinu

Što mogu učiniti za tebe?

“Jeste li već posluženi?” – klasično pitanje u restoranu, na šanku, kod pekara ili mesara, u robnoj ili auto kući.

“Jeste li već posluženi?” – svakidašnje pitanje, o kojem jedva dalje razmišljamo. Posluženi smo, uzimamo u ruke kupljene stvari i ravno kući. I već to pitanje koje prije svega sliči prijateljskoj floskuli, biva zaboravljeno. To je normalno. To se događa svakodnevno. Ono nije vrijedno govora.

U Radosnoj vijesti, evanđelju, susrećemo se ove nedjelje s bitnom mišlju ovoga pitanja. Isus govori o služenju. I u kontekstu evanđelja to nije svakidašnje. Jakov i Ivan pristupaju Isusu s molbom. Oni imaju konkretne predodžbe, koja bi mjesta trebali zauzeti u Božjem kraljevstvu. Naime ona, koja su uz samoga Isusa. Razmišljaju vrlo ljudski, ali i izazivaju gnjev kod drugih učenika.

Ta molba potiče Isusa, da na to pitanje dade načelno razjašnjenje na temu moći i služenja. I njegove su misli vrijedne govora.

Što Isus kaže svojim učenicima? Najprije ih opominje da budu suzdržani i ponizni i ujedno im ocrtava kontrasnu sliku moćnika tadašnjega vremena. “Nije tako među vama”. Isus u Bibliji govori ne samo o služenju, nego on pokazuje i koji je temeljni stav njegovih učenika, a i nas koji danas čitamo i slušamo. Taj temeljni stav odnosi se na sve – neovisno o službi, utjecaju i položaju – na one koji se osjećaju da su pozvani da ga slijede. To se odnosi na čistača ulica kao i na rukovodioca odjela, biskupa u istoj mjeri kao i svakoga u župskom vijeću.

“Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga.” Isus tu zahtjeva nešto. Jakov i Ivan a također i drugi učenici s time nisu računali.

Ostati u nasljedovanju Isusa, znači služiti. Služenje tako postaje temeljni stav kršćanskog života. Pod služenjem se ne misli samo na servis i uslugu kako to mi znademo iz našega modernog konteksta. Tu je nešto više, kako ophodim s drugima, kako ih susrećem i kako oblikujem moj odnos prema njima.

Mi možemo zaključiti na temelju pitanja što ga učenici postavljaju, da postoji nadređenost i podređenost. Isus je jasan: egoizam, oholost, arogancija i sveznanje u tom odnosu nemaju mjesta. Tu se ne radi o uspostavljanju viši ili niži, bolji ili lošiji. Odnos prema drugima zamišljen je od služenja. To traži od mene, da druge susrećem s respektom, poštovanjem. Da u prvom redu ne tražim svoju korist kako bi se najbolje osigurao. Da imam prije svega u vidu interese drugih, njega ili nje. Da ne prosuđujem čovjeka po njegovom položaju ili poziciji. Tu Isus stvarno traži nešto od nas.

To postaje sasvim konkretno ovih dana i tjedana, kada mnogi ljudi, koji ne mogu ostati u svojoj domovini, jer tamo vlada rat ili jer su progonjeni, dolaze k nama. U mnogim inicijativama i angažmanima bez naplate biva jasno, što Isus misli sa služenjem. Jedno drugo, međusobno ljudsko-prijateljsko ophođenje. Jedno budno oko za druge s njihovim radostima, ali i brigama. Usmjeriti pogled prema, a ne ga odvraćati. I uvijek iznova civilna kuraža, ako zatreba.

Radosna vijest traži od nas, da u dobrom smislu postanemo sluškinje i sluge. Radosna vijest nas izaziva, kako i mi u našemu društvu možemo puno toga promijeniti na dobro.
Tako nam iz kršćanskoga vida to “Jeste li već posluženi”, može postati “Što mogu učiniti za tebe?”

Fra Jozo Župić

*********************

Da, mi možemo!

S tim poklikom Barack Obama oduševio je američke birače. Oni su ga izabrali za svoga predsjednika. “Da, mi možemo!” Riječ puna pouzdanja. Optimizam za budućnost: Moguće je! Mi radimo na tome! Da, mi možemo! Taj pozitivni temeljni stav djeluje dojmljivo glede Amerikanaca. Mi prije svega posvuda vidimo poteškoće, a oni vide šanse. Mi naginjemo zanovijetanju, cjepidlačenju, a oni zgrabe šansu. Od njih možemo učiti, u najmanju ruku: Da, mi možemo!

Oba brbljava apostola Jakov i Ivan puni su nade. Oni znaju da ih Isus ima rado. Dakle, nadaju se , da će im on dati posebna mjesta, osobito dobre “službe” u svome dolazećem kraljevstvu. Oni su osvjedočeni da će Isus jednoga dana biti veliki kralj i vladar. Kako će izgledati to kraljevstvo, hoće li se već u ovome svijetu ostvariti ili tek u dolazećem, to nije jasno. Kraljevstvo ovdje na zemlji? Ili nebesko kraljevstvo? U svakom slučaju obojica se nadaju dobrim mjestima, već sada, ili u najmanju ruku u nebu.

Isus snažno koči: Ne znate što ištete! U njegovo kraljevstvo ne dolazi se kroz široka vrata, na udobnom putu. Isus je išao kroz uska vrata: On je popio kalež patnje, prošao kroz krštenje smrti. Možete li vi to? “Da, mi možemo.” Taj spontani odgovor dotiče. Znaju li oni što su kazali? Dopada se ta velikodušnost: Da, mi to možemo! Mi smo spremni! Upuštamo se u to! Ne oklijevaju, ne predomišljaju se dugo, oni jednostavno kažu: Da, mi možemo! Oni ne znaju što ih očekuje. Oni ne čekaju da sve bude osigurano, da sve moguće teškoće kojih bi moglo biti, budu unaprijed rasvijetljene. Povjeravaju se i vjeruju da će to već ići.

I Isus ne kaže odmah: Vi se puno pouzdajete! To vi nećete nikada učiniti! Vi ste se uzoholili i vidjet ćete da to ne ide! Ne, on potvrđuje njima: Vi ćete piti čašu , koju ja pijem. Vi ćete kao i ja biti kršteni u smrt kao i ja, bit ćete uronjeni. Činjenica jest da je Jakov kao prvi apostol malo godina nakon Isusa ( u godini 42) bio pogubljen. Ivan je naprotiv umro u dubokoj starosti kao posljednji od dvanaest apostola.

Kako dolazimo mi do sličnog držanja radosne spremnosti, do jednog stava punog nade? Isus pokazuje jasan put, kako ćemo pronaći put iz našega “društva zavisti”, iz naše zanovijetajuće mrzovolje. Već je tada bilo zanovijetanja, prigovora. Desetorica drugih apostola uzbudili su nad dvojicom “laktaša” koji su se pravili važni uz Isusa. Isus je sasvim jasan: Tako se događa u svijetu. Tako izgledaju mnoge igre moći, koje posvuda prolaze.

“Nije tako među vama!” Ima samo jedan put kako izići iz spirale vladanja: “Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj.” Služiti a ne sebe posluživati: to je put kojim je Bog sam među nama išao. Isus je služio i svoj život dao za nas. Vjerujemo mu! Kažimo: Da, možemo! Ali s Tvojom pomoći, Gospodine.

Fra Jozo Župić