34. Brat Giles

U doba sv. Franje bilo je mnogo mladića koje su poput Franje nadahnuli ideali viteštva. Jedan od njih je bio mladić imenom Egidio. Nadimak mu je bio Gil, ili engleski, Giles. Čuo je u svom domu rasprave o Franji. Činilo se da je Franjo u cijelosti izokrenuo ideje viteštva. Giles je razmišljao o tim stvarima uoči svetkovine sv. Juraja, 22. travnja, 1209.

U Srednjem vijeku naveliko se slavio blagdan sv. Juraja. Juraj je bio rimski vojnik koji se uspinjao u hijerarhiji rimske vojske. Međutim, kada mu je car Dioklecijan 303. god. naredio da progoni kršćane, odbio je to činiti i otkrio se kao kršćanin. Navodno je rekao caru: “Ja sam vitez i ostavio sam bogatstva i sav svjetski sjaj da bih služio Isusu Kristu, pravom Gospodinu.” Tako je morao pretrpiti mučenje i mučeničku smrt. Sv. Juraj je također poznat po tome da je ubio zmaja. U blizini Silene, mjesta u Libiji, živio je zmaj u jezeru. Mještani bi žrtvovali ovcu zmaju da bi ga udobrovoljili. Kada im je ponestalo ovaca, počeli su žrtvovati djevice. Jednom je za žrtvovanje odabrana princeza. Sv. Juraj se našao u blizini i ubio je zmaja svojim kopljem. Juraj je zatim održao prekrasnu propovijed i obratio narod na kršćanstvo. Kralj ga je bogato obdario, ali Juraj je sve to razdijelio siromasima i odjahao.

Idućeg dana, 23. travnja, na svetkovinu sv. Juraja, Giles je otišao na misu i začuo je riječi: “O Sveci, O obradujte se Gospodinu barem jednom! Aleluja!” i “Bog vas odabire za svoje nasljednike! Aleluja!” Nadahnut sv. Jurajem i riječima izgovorenim na misi, Giles je izašao i potražio je Franju. Bog je odveo Gilesa do Porcijunkule gdje je iznenada susreo Franju. Giles je kleknuo i sklopio ruke u obliku križa, kako je vidio da to čine vitezovi u činu ustoličenja. Franjo je zatim rekao Gilesu: “Moj najdraži brate, Bog ti je dao veliku milost. Ono što si želio ispunilo se izvan tvog očekivanja. Danas je dan sv. Juraja. Da car navrati u Assisi i učini nekog svog građanina svojim vitezom ili čuvarom svoje riznice, ne bi li se veselio zbog toga? Koliko li veća treba biti sada tvoja radost što te Bog odabrao za svog viteza, za svog preljubljenog slugu, da se pridržavaš savršenstva svetog evanđelja!”

Franjo je ustoličio Giles-a u viteštvo, rekavši: “I stoga, budi čvrst i dosljedan u zvanju u koje te je Gospodin pozvao.” Zatim su nastavili jesti podnevni obrok s druga dva Franjina druga. Budući da im je trebala haljina od pokajničke kostrijeti za Giles-a, Franjo i Giles su se vratili u Assisi po nju. Na svom putu susreli su siromašnu ženu koja je molila za milostinju, za ljubav Božju. Nisu imali novca da joj dadu. Ali zatim je Franjo predložio: “Za ljubav Božju, daj ovoj prosjakinji svoj ogrtač, najdraži brate.” Giles-ov ogrtač bio je satensko kićeno ruho (ornat). Prosjakinju je zapanjio takav dar.

Na blagdan sv. Juraja, Giles je ubio zmaja svjetovne imovine i navezanosti koji je tlačio mještane Assisija baš kao što je zmaj tlačio ljude u Sileni, Libiji. Giles je kasnije opisao kako je osjetio izvanrednu radost nakon što je darovao svoj ogrtač. U večer su se Franjo i Giles vratili iz Assisija, a Giles je bio odjeven u haljinu od kostrijeti koja je zamijenila njegovo prekrasno ruho. Postigao je svoju osobnu pobjedu o kojoj je ranije sanjao. Giles je vidio da je Franjo poput sv. Juraja služio pravom Gospodinu. Giles je želio činiti isto.