35. Kojemu gospodaru služite?

U 9. poglavlju Djela apostolskih čitamo kako je Savao iz Tarza putovao u Damask, raspaljen revnošću da uhiti kršćane i odvede ih u Jeruzalem. Zašto? Želio je sačuvati pravi Božji Zakon i štovanje Boga od onih koji bi to htjeli uništiti. Zatim, ga obasja svjetlost s neba i začu glas što mu govoraše: “Savle, Savle, zašto me progoniš?” Savao nije mislio da ikoga progoni. Samo je branio Boga, Njegov Zakon, i Njegov Hram. On upita: “Tko si, Gospodine?” A on će: “Ja sam Isus, kojega to progoniš. Nego ustani, uđi u grad i reći će ti se što ti je činiti.” Revni Savao postao je revni Pavao koji je sada služio svom novom Gospodaru, Isusu Kristu.

Sv. Franjo je imao iskustvo obraćenja slično sv. Pavlu. Početkom 1204. god., Franjo je veoma revno nastojao postati vitezom i zadobiti vitešku slavu. Putovao je u Apuliju gdje je htio prijaviti se u službu Sire de Brienne-a kako bi mogao zaslužiti vitešku čast. Nešto prije toga sanjao je o začaranom dvorcu s gomilom rekvizita za ratovanje, poput šljemova i štitova. Također je vidio prekrasnu gospođu odjevenu u crveno-ljubičastu odjeću u dvorcu. Zatim je začuo glas: “Sve je to za tebe i tvoje vitezove”. Franjo je bio siguran da je na pravom putu.

Međutim, kada je stigao u Spoleto, nije se osjećao dobro i otišao je u krevet sav tjeskoban glede putovanja. U polusnu začu iznova glas koji ga upita kamo ide. Ispričao je da planira ići u Apuliju da postane vitez u službi Sire de Brienne-a. Zatim glas upita: “Što misliš, tko te može bolje nagraditi, Gospodar ili sluga?” Franjo odgovori: “Gospodar.” A glas odgovori: “Zašto onda napuštaš Gospodara zbog sluge, bogatog Gospodina zbog siromaha?”

Baš kao i sv. Pavao na putu u Damask, Franjo je smjesta uvidio da je put kojim je krenuo pogrešan. Odmah je shvatio da je na putu služiti krivom gospodaru. Kada je Franjo bio vojnik, oznaka vojne skupine kojoj je pripadao bila je mač koji je odrubio glavu sv. Pavla. Sada je ovaj mač bio okrenut prema njemu da ga preoblikuje za Krista. Franjo tako više ne bi ljubio svog bližnjeg kao sebe nego i više od sebe. Zatim je Franjo poput sv. Pavla upitao: “O Gospodine, što želiš da činim?” Slično odgovoru kojeg je primio Pavao, Franjo je čuo: “Vrati se kući i biti će ti rečeno što da činiš.” Zatim je glas objasnio Franji da je oprema u začaranu dvorcu koju je Franjo vidio u svojoj ranijoj viziji bila za drugu vrstu vitezova od onih kakve je Franjo zamišljao da će steći čast, i to na sasvim drugačiji način. Poslušan glasu, Franjo je prekinuo svoje putovanje u Apuliju i vratio se u Assisi.

Put kojim Gospodin želi da idemo biti će dakako veoma različit za svakoga od nas. Ipak, stalno se moramo pitati kojemu Gospodaru služimo. Franjo je cijeloga života želio služiti Kristu. Ipak je odabrao služiti sluzi Gospodara umjesto izravno Gospodaru. Bio je prisiljen razmišljati o tome tko će ga bolje nagraditi za njegovu službu. Da je Franjo nastavio put u Apuliju kako je namjeravao, što bi postigao za svog pravog Gospodara u usporedbi s onim što je doista postigao? Tu ima nečega za sve nas o čemu možemo promišljati dok razmatramo smjer našeg života.