40. Tražite lice Božje i “slijedite naputke”

Ponekad smo svi mi zbunjeni i ne znamo što da učinimo. Franjo je bio u takvoj situaciji 1206. god. Znao je da ima poziv od Gospodina da napusti svoj raniji život, ali što je Gospodin htio od njega? To se je pitao ušavši u veoma oronulu, oštećenu crkvu sv. Damjana. Na vratima crkve nalazile su se riječi: “Domus mea”, Moja kuća. Sada poznat križ sv. Damjana, simbol kojeg je prihvatila Bratovština Pokornika, a koji je visio pored oltara, nije istrunuo.

Što je Franjo radio u “Mojoj kući”? Činio je ono što su činili ljudi još od vremena Starog zavjeta – tražio je lice Božje. Čitamo u psalmu 24: “Tko će uzići na Goru Jahvinu, tko će stajati na svetu mjestu njegovu? Onaj u koga su ruke čiste i srce nedužno: duša mu se ne predaje ispraznosti i ne kune se varavo. On blagoslov prima od Jahve i nagradu od Boga, Spasitelja svoga. Takav je naraštaj onih koji traže njega, koji traže lice Boga Jakovljeva.” (Ps 24, 3-6) Kada je Franjo zagrlio gubavca, odbio je time svoju raniju navezanost na zemaljsku ljepotu i sada je bio “srca nedužna”. Međutim, čak ni to nije dovoljno. Franjo je ipak morao tražiti “lice Božje” i učinio je to otišavši u crkvu sv. Damjana i moleći se pred križem.

U crkvi sv. Damjana, Franjo je našao ono za čim je tragao. Promatrajući netremice križ sv. Damjana, Gospodin mu je uzvratio naklonost i pogledao u njega. Tada mu je progovorio: “Franjo, idi i popravi Moju kuću, koja kako vidiš propada.” To mu je ponovio drugi i treći puta.

Franjo je odmah krenuo poslušati Gospodina. Otišao je i uzeo neku skupocjenu tkaninu iz dućana svog oca te ju je prodao u susjednom mjestu Foligno da bi imao novac za popravak crkve sv. Damjana. Budući da se to desilo prije nego li ga je otac razbaštinio, to se ne može nazvati krađom. Franjo je shvatio doslovno Gospodinove riječi i smatrao je da Bog želi da mu on popravlja crkve. Stoga se Franjo dao na popravak okolnih crkvi. Vjerujem da je Franjo ispravno razumio Gospodina. Budući da Gospodin nije želio da Franjo provede ostatak svog života u obnovi crkava, Gospodin je baš ovo zatražio od Franje u tom trenutku. Prodavši tkaninu svog oca toliko je razljutio oca da ga je otac odlučio razbaštiniti. To je Franju još dublje gurnulo u Crkvu. Franjo je na to zatražio pomoć od Crkve pa ga je to odvelo u osnivanje Male braće.

Franjo nas stoga može naučiti praktičnom traženju volje Božje u našem životu. Najprije trebamo prihvatiti savjet iz psalma 24 i nastojati se riješiti navezanosti na grijeh. Grijeh je prepreka radi koje ne možemo ugledati lice Božje. Kada nama vladaju nagoni tijela i svjetovne brige, tada nismo “srca nedužna” i Bog ne može doprijeti do nas. Tada moramo tražiti Njegovo lice, drugim riječima, Njegovu prisutnost. Franjo je tako učinio s križem sv. Damjana. Franjino iskustvo pred križem uči nas kako ne smijemo očekivati od Gospodina da nam izloži cijeli svoj plan života za nas. Trebamo samo znati što On od nas očekuje. Moramo naučiti “samo slijediti naputke” i ne brinuti o tome na svom putovanju kroz život.