Altötting: 47. hrvatsko hodočašće

Možda će ovih dana u hrvatskim ili u njemačkim medijima izostati prepoznatljivi naslov „Tisuće hrvatskih vjernika iz Bavarske hodočastilo u Altötting“. Ali ova godina sigurno će biti upamćena po tome da je, unatoč svim otkazanim hodočašćima diljem Bavarske, ipak održano tradicionalno 47. hodočašće bavarskih Hrvata.

Zabilježit će se i po tome što je, unatoč pandemiji i svim drugim pošastima, skupina od četrdesetak hodočasnika iz hrvatskih katoličkih župa München i Rosenheim, pješice hodočastila u to poznato marijansko svetište kao prvi hodočasnici ove godine.

U petak rano ujutro 26. lipnja hodočasnike je sv. misom i blagoslovom u župnoj kapeli bl. Alojzija Stepinca u Münchenu ispratio župnik fra Petar Klapež.

Na tom zajedničkom hodočasničkom putu odvažno se koračalo istom svetom vjerom, svatko sa svojim posebnim nakanama i zavjetima, ali i moleći se Nebeskoj Majci do posljednjeg zrnca krunice da očuva našu katoličku vjeru i naš hrvatski identitet. Zato s ponosom valja istaknuti kako je drugo misno slavlje u Waldkreiburgu u crkvi Krista Kralja za hodočasnike na hrvatskom jeziku predslavio gvardijan Samostana sv. Gabrijela fra Edvard Sokol. Njegova je snažna poruka o nošenju težine križa vjernika, o potrebi unutarnje samoće i šutnje koja sve ujedinjuje i zbližava s Gospodinom pronašla put do srca svih hodočasnika.

Umornim korakom nakon križnog puta, ali radosnim i ispunjenim srcima, u predvečerje 27. lipnja hodočasnici su ušli u Altötting. Ispred Kapele milosti (Gnadenkapelle) nije bilo tradicionalne procesije, ali su se svi zajedno zahvalili i pomolili Majci Božjoj.

U nedjelju 28. lipnja u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova fra Eduard Sokol još je jednom uspio dobiti termin za sv. misu na hrvatskom jeziku. Prisutne hodočasnike, njihove obitelji, rodbinu kao i mnoge druge Hrvate katolike koji su došli na misno slavlje srdačno je pozdravio i izrazio radost i zahvalu njemački prelat mons. Günter Mandl. Sa završnom pjesmom „…našoj Majci, našoj Kraljici Hrvata…“ ponosni i sretni hodočasnici obećaše: „Vidimo se dogodine u Altöttingu!“

Karmela Lukanović