Visovac: Oblačenje i zavjetovanje

Od subote 4. srpnja 2020. Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja bogatija je za četvoricu novaka, a prve zavjete položila su trojica dosadašnjih novaka.

Na otočiću Visovcu o. provincijal fra Marko Mrše primio je u novicijat: fra Tea Tadića, fra Kristijana Pisca, fra Stjepana Raiča i fra Marka Udovičića, a godinu kušnje u novicijatu završili su i položili prve jednostavne zavjete: fra Josip Brandejs, fra Ante Čavlina i fra Mate Šakić.

Svečano euharistijsko slavlje predslavio je provincijski ministar, a koncelebriralo je dvadesetak svećenika. Pjevanje su predvodili bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja uz orguljašku pratnju prof. Pere Prosenice.

Prije početka misnog slavlja održan je obred oblačenja u kojem postulanti, budući novaci, prvi put oblače redovničko odijelo – habit, a u tome im pomažu franjevci/svećenici koje su postulanti sami izabrali. Nakon homilije uslijedio je obred zavjetovanja dosadašnjih novaka. Prve zavjete na godinu dana u ruke o. Provincijala položila su trojica dotadašnjih novaka te primila Pravilo i Konstitucije reda Manje braće koje su se zavjetovala obdržavati.

U svojoj propovijedi o. Provincijal naglasio je kako je posebno molio Boga iščekujući dan oblačenja kao poseban dan za cijelu Provinciju. Usporedivši brojno stanje Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja s ostatkom provincija u Europi, posebno na zapadu, ustvrdio je da još uvijek možemo Bogu zahvaljivati za dar duhovnih zvanja, ali trebamo i trajno poticati na molitvu za nova duhovna zvanja. Na osobit način, o. Provincijal je pozdravio rodbinu novaka i zavjetovanika te istaknuo njihov neizostavan doprinos u življenju vjere koji je djelovao poticajno na odaziv njihovih sinova na putu kojim su krenuli.

Za sam kraj zbor franjevačkih bogoslova, popraćen pukom i franjevcima, skladno je zapjevao himan „Tebe Boga hvalimo“. Nakon gozbe za stolom Gospodnjim, novaci, novozavjetovanici, njihova rodbina te prisutni redovnici i svećenici, na poziv o. gvardijana fra Marka Nimca, uz dobro raspoloženje okrijepili su se za zajedničkim stolom.

Fra Stipe Buljan


Iz homilije fra Marka Mrše, provincijskog ministra

„Dan oblačenja i zavjetovanja osobito je radostan dan za našu Provinciju jer svjedočimo da i danas ima mladih ljudi koji žele izbliže nasljedovati Krista po primjeru svetog oca Franje Asiškog. U sadašnjosti možemo nešto planirati, ali o bliskoj, a kamoli dalekoj budućnosti, ne možemo govoriti. Budućnost Provincije počiva upravo na ovoj braći koja su danas obukla franjevački habit i onoj braći koja su položila prve redovničke zavjete ovdje na Gospinu otočiću Visovcu.

Visovac, a na svoj način i naša Provincija, bili su u središtu pozornosti kada je kroz tri mjeseca bila otvorena izložba u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu koja je prikazala kakav su i koliki trag na ovim prostorima ostavili sljedbenici svetog Franje, počevši od 1445. godine. Njihov trag vidljiv je na odgojnom i prosvjetnom, duhovnom i obrazovnom planu. Ostavili su svjedočanstvo svoga redovničkog i svećeničkog života i trag svoga kršćanskog i hrvatskog identiteta.

Provincija živi u novim naraštajima. Naša mlada braća na tom su putu. Oni su spremni danas, zajedno sa svim članovima Provincije, ostavljati svoje tragove, tragove vjere, svjedočanstvo života po Kristovu primjeru, a kao članovi našega provincijskog bratstva.

To je milost Božjeg poziva i milost odgovora na taj poziv. Dramatičan primjer poziva je Božji poziv proroku Jeremiji koji je sve činio da Bogu „dokaže“ da nije ni spreman ni sposoban poći tamo kamo ga Bog šalje. Ali Jeremija prihvaća jer ga je Bog na to spremio dok još nije bio ni rođen. Bog ga ohrabruje da prihvati poziv  jer će On uvijek biti s njim i jer će Jeremija iz svojih usta prenositi Božju riječ.

Na tom tragu Isusov je poziv učenicima koji su bili „izmučeni i shrvani kao ovce bez pastira“: „Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite, dakle, gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju“.

Ne postoji nijedno zanimanje, zvanje, poziv bez žrtve i odricanja. Jedino je važno koliko svoj život „trošimo“ na ispravne vrijednosti i koliko smo u to uvjereni, usprkos protivnim vjetrovima.“

Na kraju je provincijal pozvao svu braću i sve okupljene da mlađoj braći budu primjer, potpora i ohrabrenje.