Altötting: 51. tradicionalno hodočašće Hrvata katolika

Tradicionalno, pedeset i prvi put, u nedjelju 30. lipnja 2024., nekoliko tisuća hrvatskih vjernika iz Münchena i ostalih hrvatskih župa i zajednica u Bavarskoj i obližnjoj Austriji hodočastilo je Majci Božjoj u Altötting. Hodočašće je predvodilo svećenstvo i pastoralno osoblje pojedinih župa i zajednica. Među vjernicima bio je i generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu gospodin Vladimir Duvnjak.

Svečanu svetu misu u bazilici St. Anna, s početkom u 11:30, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s dušobrižnicima hrvatskih katoličkih zajednica i župa u Bavarskoj. Na početku slavlja njega i sve nazočne vjernike pozdravili su voditelj HKŽ Rosenheim i predstavnik hrvatskih katoličkih zajednica bavarske regije fra Frano Čugura te voditelj HKŽ München i suorganizator ovogodišnjeg hodočašća fra Petar Klapež.

Na početku propovijedi nadbiskup je srdačno zahvalio svima koji su omogućili ovo hodočašće Majci Božjoj, kako bi hrvatski hodočasnici mogli zajednički doći pred nju i iznijeti joj svoje molitve i potrebe. Prenio je vjernicima pozdrave uime svih biskupa Hrvatske i Bosne i Hercegovine te uime Vijeća za inozemnu pastvu. Posebno je naglasio važnost svećenika, časnih sestara, socijalnih radnika i drugih pomoćnika koji djeluju u hrvatskim katoličkim zajednicama radi duhovnog dobra vjernika, slave Božje i širenja Božje volje u današnjem svijetu. Redovita nedjeljna okupljanja hrvatskih vjernika na euharistijskim slavljima, vrijedna svake pohvale, ono su što karakterizira naše vjernike izvan Domovine.

Nadbiskup je naglasio posebnu važnost nasljedovanja primjera svetaca, a osobito Majke Božje. Osvrćući se na prvo čitanje iz Knjige Mudrosti (Mudr 1,13-15; 2,23-24), između ostalog je istaknuo: „Bog je stvorio čovjeka za neraspadljivost, slična svojoj božanskoj naravi. Riječ Božja nam poručuje da smo stvoreni na sliku Božju, stvorio nas je na sliku svoje naravi s tim da tu sliku treba izraditi, kao što marljive ruke žene izrađuju goblen na platnu pazeći na svaku nit konca i ubod igle na platnu, i učiniti je vidljivom poštujući pravila; ovog puta govorimo o Božjim pravilima i njegovim zakonima.

Ta sličnost s Bogom očituje se, prema Knjizi Mudrosti, u činjenici da smo stvoreni za neraspadljivost, tj. da zauvijek živimo. Njegova vječnost nema početka ni svršetka. Tu sliku Božju ostvarit ćemo onog trenutka kada zakoračimo s ove strane na drugu stranu života. Dok razmišljamo o tome, za uzor imamo Majku Božju, koja je najostvarenija slika Božja na ovom svijetu. Svaki je svetac ostvarena slika Božja, ali između svih njih Ona je u najvećoj mogućoj mjeri ostvarila sličnost sa Bogom.

Molimo stoga Nju da nam kod milosrdnog oca izmoli blagoslov kako bismo, prolazeći kroz ovaj svijet kao hodočasnici nade, zaista ostvarili sliku svetaca ulaskom u nebo. Marija je, prije svega, uzor svima nama, najprije u tome što je prihvatila da se Bog u Njoj nastani. Braćo i sestre, svaka prilika da učinimo nešto dobro na ovom svijetu, zlatna je prilika, poštujući Božja pravila koja je dragi Bog usadio u naše savjesti i naše živote. Početni korak za nastanjenje Boga u naš život jest u tome da, poput Marije, dozvolimo da se On nastani u nama, u našim životima, da dozvolimo Riječi Božjoj da bude Ona koja će voditi naš život. Marija je, osim toga, dozvolila da se Bog u Njoj nastani radi posvećenja čovjeka i cijelog svijeta. To je i zadaća svakog sveca i svakoga Kristovog prijatelja. Dok prolazimo ovim svijetom, naviještamo da je Krist naša nada. Mi smo hodočasnici nade današnjem svijetu. Drugo ime Isusa Krista jest Nada Naša.

Kršćani, Crkva i cijela zajednica Isusovih vjernika svjedoci su nade, jer je Isus naša nada; prije svega po svomu ponuđenom spasenju, po svom uskrsnuću, jer je On prvina usnulih, kako kaže sveti Pavao (1 Kor 15,20). Najprije je uskrsnuo Krist, a kad On opet dođe, uskrsnut će i svi koji Njemu pripadaju. (1 Kor 15,23). Zašto? Zato što je On čovjeka stvorio i učinio slikom svoje vlastite naravi. Neka dragi Bog, draga braćo i sestre, po zagovoru Blažene Djevice Marije kojoj smo danas došli kao hodočasnici bude nama primjer u pristajanju uz Riječ Božju. Neka nas krijepi i nadahnjuje da ne budemo samo hodočasnici koji dolaze k Mariji već hodočasnici koji idemo za Njezinim primjerom nasljedovanja volje Božje.“

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Tijekom misnog slavlja i tijekom klanjanja pjevanje su animirali crkveni zbor i orkestar Hrvatske katoličke župe München. Vjernicima je bilo omogućeno pristupanje sakramentu svete ispovijedi u vrtu i hodnicima bazilike St. Anna od 10 sati.

Altötting, poznat kao „njemački Lourdes“, najveće je marijansko svetište u Njemačkoj i jedno od šest najvažnijih marijanskih svetišta u Europi, koje godišnje posjeti oko milijun vjernika, među kojima je i velik broj Hrvata.

I ovo 51. zavjetno hodočašće Hrvata katolika Majci Božjoj u Altötting pokazuje koliko Hrvati kao vjernici, gdje god u svijetu bili, časte Mariju. Kao što poznata crkvena marijanska pjesma pjeva: „Rajska Djevo, kraljice Hrvata, naša Majko, naša zoro zlata, primi dar odanih ti srca, primi čiste ljubavi nam žar.“

Tekst: s. Nikolina Bilić
Fotografije: E. Slišković, I. Markgraf i L. Vištica