Fra Jure J. Šimunović: Kako živjeti kršćanski

U izdanju Knjižnice lista ‘Marija’, br. 74., izišla je iz tiska knjiga, drugo dopunjeno izdanje, fra Jure Jurića Šimunovića: Kako živjeti kršćanski, Split, 2024., meki uvez, 11×20 cm, str. 192.

Promišljanja koja su donesena u knjizi objavljena su tijekom trogodišnje priprave za Veliki jubilej kršćanstva (Godina Isusa Krista, 1997.; Godina Duha Svetoga, 1998. i Godina Boga Oca, 1999.) u listu „Marija“ s nakanom da hrvatskim katolicima pomognu da svoju vjeru još bolje upoznaju, kako bi je zatim što istinskije mogli i u život provoditi. Plod je to razmišljanja o Presvetom Trojstvu kao središnjem otajstvu kršćanske vjere, a ono bi trebalo biti i središte našega kršćanskog življenja.

Otajstvo Presvetoga Trojstva kao središnje otajstvo naše vjere objavljuje nam se tijekom povijesti spasenja. Ono zapravo tvori naš život – barem bi ga trebalo tvoriti. Ono za čim čovjek teži, što traži a vrlo teško uspijeva ostvariti, jest stvoriti i živjeti zajedništvo, jednakost, ljubav, raznolikost, sklad i sve to bez granica. To nam se upravo očituje i pokazuje kroz objavu Presvetoga Trojstva. Tako se život i djelovanje Presvetoga Trojstva pokazuje kao nadahnuće i putokaz svekolika kršćanskog i ljudskog življenja.

Ono ostaje za nas otajstvo u kojem živimo, naša vjera koju neprestano ostvarujemo, nada koja je temelj za nadvladavanje svekolike životne suprotstavljenosti. Treba toga postati svjestan, posebno danas kad smo izloženi svekolikim vrstama pobožnjaštva, a pri tom kao da zaboravljamo otajstvo naše vjere; kad među nama kao da prevladava primat raspoloženja i emocionalnosti, umjesto vjere i vjernosti tom otajstvu; kad tražimo znakove, čudesa i ukazanja, a zaboravljamo živjeti nadu i „Riječ koja je tijelom postala“ i nastanila se među nama te nam objavila i pokazala „put, istinu i život“.

Svrha je ovih razmišljanja da nas potaknu ne samo na življe vjerovanje i obilnije razmišljanje nego iznad svega na dosljednije življenje po nadahnuću Presvetoga Trojstva. Ona jednostavno žele da se otvorimo djelovanju Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga, upravo kako je to činila Blažena Djevica Marija i tako postala znak i uzor te postala trajna slika putujućem narodu Božjemu, dok ne stigne u vječnu domovinu.