BAĆINA

Župa sv. Jure
Splitsko-makarska nadbiskupija

Župni ured
Baćina
Radeševa glavica 3
20340 Ploče
Tel. 020/679 420

Župnik: fra Kristijan Perković


Župa Baćina pripada Gradu Pločama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Proteže se od Graca do Ploča, preko brdovitog kraja prema Baćinskim jezerima. Kršćanstvo je u tom kraju bilo rašireno već u prvim stoljećima, o čemu govore ostaci starokršćanske bazilike sv. Andrije u Sladincu iz VI. stoljeća, najveći spome­nik antičke kulture na širem području grada Ploča. Za vrijeme turske vladavine Baćinu su posluživali franjevci iz zaostroškog samostana. Župa je prvotno bila u zajedništvu s Podacom, a kasnije su je posluživali župnici iz Graca. Danas je poslužuje župnik-franjevac iz Pline-Stabline.

Matične knjige su postojale od 1746. god., ali su stradale u Drugom svjetskom ratu zajedno sa župnom kućom.

Župna crkva sv. Jurja, mučenika podignuta je na mjestu starije crkve 1872. go­dine. Za cijelo vrijeme komunističke vladavine u crkvi se nije mogla slaviti misa. Nije bilo dozvoljeno čak ni popravljanje crkve, iako je bilo vidljivo kako se krov urušava. U njoj je rečena sv. misa 1993. god., prvi put nakon 1941. godine.

Crkvica sv. Luke evanđeliste izgrađena je, po svoj prilici, kad i crkva sv. Jure, iznad jezera Crniševo na starom groblju. Iznad pročelja je zvonik na preslicu za jedno zvono. Komunistička vlast nije dopuštala u njoj slaviti misu, niti je poprav­ljati, iako je crkva bila bez vrata i krov prokišnjavao. Crkva je obnovljena 1993. godine.

Župna kuća, uz koju je 1863. podignuta kapela sv. Ilije, zapaljena je u Drugom svjetskom ratu, a župniku je bilo zabranjeno nastaniti se i dolaziti u župu tako da župa do danas nema župne kuće.

Župa pripada Neretvanskom dekanatu Splitsko-makarske nadbiskupije.

U ŽUPI: 90 obitelji, oko 300 duša (g. 1939.: 950 + 100 vjernika, g. 1965.: 78 obi­telji, 275 vjernika, g. 1979.: 75 obitelji, 285 vjernika).