Bast-Baška Voda: Izlet bogoslova, odgojitelja i profesora

Naša bogoslovija njeguje lijep običaj još od vremena Visoke franjevačke bogoslovije u Makarskoj: nakon zimskoga ispitnog roka bogoslovi sa svojim odgojiteljima i profesorima odlaze na izlet prilikom kojeg posjete jednu od župa u kojoj djeluju naša braća franjevci. Ove godine, na poziv fra Filipa Budića, župnika u Baškoj Vodi, posjetili smo istoimenu župu na Makarskoj rivijeri.

U subotu 17. veljače 2024. godine, nakon svete mise, sa svojim odgojiteljima i profesorima bogoslovi su krenuli u Bašku Vodu gdje ih je srdačno dočekao fra Filip, ponudivši im okrjepu uz kavu, čaj, kolače i domaće specijalitete.

Nakon okrjepe fra Filip je u crkvi svetog Nikole biskupa upoznao mlađu braću s Baškom Vodom, iznoseći najbitnije crte o samoj župi i župnim aktivnostima. Bogoslovi su potom iskoristili prekrasne jutarnje sate i lijepo vrijeme za razgledavanje Baške Vode i šetnju do Promajne.

U župnoj dvorani u Promajni pripremljen je ručak. Nakon ručka nastavljeno je druženje na mjesnom boćalištu na kojem je jedan dio bogoslova odmjerio snage u balotama sa starijom braćom, dok su drugi iskoristili vrijeme za razgledavanje Promajne i hodočašće do Gospina svetišta u Vepricu.

Zahvalni, prije svega dragom Bogu na lijepom danu, fra Filipu na bratskom gostoprimstvu, bogoslovi, odgojitelji i profesori u večernjim satima zaputili su se natrag prema Splitu i Franjevačkom klerikatu.

fra Mario Pavić