List Marija 3/2024.

Iz tiska je izišao broj lista Marija za ožujak (3/2024.) Urednik fra Ante Branko Periša naslovio je uvodnik “Zaglavni kamen”. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Kada je odlučio sagraditi Kuću među ljudima, dobri Bog je raspisao građevinski natječaj. Jer se Kuća Božja, koju je podigao Adam (muškarac), često urušavala. Zato je dobri Bog izabrao Josipovu zaručnicu Mariju (ženu), da konačno sagradi novu Kuću među ljudima. Marija je pristala da, uz pomoć Josipa, vodi građevinske radove. Ugovor između dobroga Boga, kao investitora, i Marije, kao izvođača, potpisan je na Blagovijest (zapisničar Luka 1,28-38).

U izgradnji nove Kuće Božje, nakon neuspješnog Adamova pokušaja, trebalo je računati na osnovna pravila arhitekture: Kako postaviti suodnos između temeljnoga i zaglavnoga kamena? Poduzetnica Marija doznala je da Adamovi građevinari nisu koristili temeljni kamen. I zato se Kuća Božja urušavala. I zato je Investitor tražio od Izvođača, da odbačeni temeljni kamen Adamove gradnje koristi kao zaglavni kamen (zapisničar Matej 21,42). Jer, nova Kuća Božja gradi se na Stijeni (zapisničar Luka 6,47-49; zapisničar Matej 7,24-27), kako je odredio Nadzorni odbor, odnosno Isus Krist sa Šimunom sinom Ivanovim (zapisničar Matej 16,17-19).

Kada je Kuća Božja na Stijeni bila skoro dovršena, trebalo je „uglaviti“ zaglavni kamen. Međutim, građevinari Novoga svjetskoga poretka odlučili su zaglavni kamen zakopati u Kamenolomu na Svetom Sionu iznad Vječnoga Jeruzalema.

Tako nije u potpunosti dovršena ni nova Kuća Božja. Iako je u tom času uzdahnuo Isus Krist: Svršeno je! Tada je majka Marija, plačući, prihvatila „Zaglavni Kamen“ u naručje. Graditelji i građevinari Novoga svjetskoga poretka su se povukli; dobri su ljudi pokopali Isusa Krista u novi grob Josipa iz Arimateje. Tako je nasilno zaustavljeno dovršenje nove Kuće Božje među ljudima.

Međutim, dogodilo se ono što nitko od graditelja i građevinara Novoga svjetskoga poretka nije predvidio, ali je Isus Krist najavio da će se dogoditi. Dogodio se Uskrs! Isus Krist je sam sebe, na očigled majke Marije, apostola i učenika, postavio kao zaglavni kamen na Kuću Božju, sagrađenu na temeljnom kamenu – na Stijeni.

Što nam možeš poručiti, majko Marijo, kao graditeljica nove Kuće Božje među nama? Ne bojte se, drage krštenice i poštovani krštenici; Kuća je Božja utemeljena na Stijeni; i ne će se urušiti, jer joj je temeljni i zaglavni kamen – Isus Krist. Stoga, čuvajte ulaz u Novi Hram, da ne bi, kojim slučajem, graditelji i građevinari Novoga svjetskoga poretka zamijenili kršćanske vratnice svojim znakovljem, i tako vas namamili da štujete njihove uredbe (bogove).

Poslušajmo, drage čitateljice i poštovani čitatelji, našu majku Mariju, graditeljicu Novoga kršćanskoga poretka, i čuvajmo vrata (ulaz) Božje Kuće.

Urednik


Kazalo:

Blagovjesnici Blagovijesti (ABE)
Zaglavni kamen (Urednik)
Bog nas vodi kroz pustinju do slobode (Papina poruka za korizmu 2024.)
Blagoslovna večera (ABE)
Crkva u Hrvata
Ponizna službenica (Ivan Bodrožić)
Marijino barokno razdoblje (Dinko Aračić)
Ropstvo i sloboda (Ante Periša)
Prije govora o Bogu – razgovarati s Bogom (Ivica Jurić)
Marija i Anđeo (Mariapia Veladiano)
Ambrogio Lorenzetti, Blagovjesna Marija (Ante Branko Periša)
Ispovijed učitelja Gamalijela 5 (ABE)
Vapaj za svetošću (Kristian Stipanović)
Pismoslov (Danijela de Micheli Vitturi)
Blagoslovitosti (Stanko Jerčić)
Dobri Otac Antić, službenik Božji (ABE)
Crkva u svijetu
Hodočasnici nade (ABE)
Radosna otajstva (Nikša Krpetić)
Mirboženje: Razgovor između dvojice franjevaca (ne/ozbiljna šala)
María Antonia de San José – Mama Antula (ABE)
Fra Petar Knežević, GOSPIN PLAČ (ABE)
Naša izdanja
Pošli su pred nama u vječnu domovinu
Kazalo
Crkva Svete Marije u Zaostrogu  (Ante Branko Periša)