Čvrljevo (Kladnjice): Proslava svetkovine sv. Filipa i Jakova uz prvu pričest i hodočašće franjevačkih bogoslova

U Kladnjicama u Župi Čvrljevo svetkovina sv. Filipa i Jakova slavi se 1. svibnja, inače Crkva njihov blagdan slavi 3. svibnja. Misno slavlje i procesiju oko crkve i groblja predvodio je magistar bogoslova fra Ivan Režić u zajedništvu s domaćim župnikom fra Antom Jurićem Talajom i fra Antom Jurićem.

U slavlju su sudjelovali bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji svake godine tradicionalno hodočaste u Župu Čvrljevo na Ime Isusovo ili neki drugi župni blagdan. Kao i dosadašnjih godina brojni raseljeni Kladnjičani stigli su iz okolnih mjesta i gradova Splitsko-dalmatinske županije sa svojim potomcima da bi barem na jedan dan zapalili vatru na pradjedovskom ognjištu. Tumačeći naviješteno evanđelje, fra Ivan je u propovijedi govorio o proslavi svetkovine Uskrsnuća Gospodinova na kojoj počiva kršćanstvo i vjera u Gospodina koji nije ostao u grobu, koji nije nakon muke i smrti kao jedan od ljudi trunuo, nego je treći dan uskrsnuo i ostao s njima. Govorio je i o povjerenju u Uskrsloga, o iskustvu, obraćenju, o problemu evangelizacije, o svjedočenju vjere i o prenošenju uskrslog svjetla u obitelji i široj zajednici, istaknuvši primjer svetih Filipa i Jakova na putu autentične vjere. Nije skrivao zadovoljstvo jer se tog dana slavila i prva pričest jedine prvopričesnice Gabriele Baran, čiji su otac i majka primjer mlade obitelji koja se iz grada vratila na selo te na taj način potakli i druge da ozbiljnije razmisle o povratku na naša sve opustjelija sela.

Župnik fra Ante Jurić Talaja na kraju mise naglasio je kako je bilo lijepo ugostiti bogoslove i njihovog magistra, osobito bogoslova fra Richarda Kakulea iz Konga, u Kladnjicama koje su uz proslavu svojih svetaca zaštitnika imale i proslavu prve svete pričesti, što je prava radost za tu malu župnu zajednicu, radost koja vraća nadu da će se i druge mlade obitelji, po uzoru na obitelj Baran, vratiti na utrnuta ognjišta svojih djedova i zapaliti novu vatru.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je bratsko druženje bogoslova sa župnikom za obiteljskim stolom u župnoj kući u Čvrljevu, gdje su im se pridružili i ostali župnici susjednih župa Unešićkog dekanata s dekanom fra Jozom Jukićem.

Dragica Zeljko-Selak