Gradac: Sv. Mihovil

Blagdan nebeskog zaštitnika jedan je od najvećih dana u životu svakog malog mjesta i njegovih ljudi. Na taj dan se slavi i časti svetac kojega su naši preci odabrali da bdije nad mjestom i čuva sve njegove stanovnike.

Nekoć davno naši su stari za svoga nebeskog zaštitnika izabrali sv. Mihovila. Uzdajući se u njegovu snagu i vjerujući u njegovu pomoć i zaštitu, Gračani su i ove godine ponosno i svečano obilježili blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Mihovila i dan mjesta. Kako i dolikuje, slavilo se uz bogati kulturno-zabavni i sportski program.

Središnja svečanost održana je na samu svetkovinu sv. Mihovila 29. rujna. Brojni mještani sudjelovali su na misnom slavlju, posebno u procesiji s kipom sv. Mihovila kroz gračke ulice, a kojeg su s ponosom nosili članovi DVD-a Gradac.

Trodnevna priprava u crkvi sv. Mihovila započela je 26. rujna. Prvi dan svete mise je predvodio don Ivan Mamić, župni vikar iz Župe sv. Marka u Makarskoj, drugog dana fra Marko Pudar župni vikar iz Župe sv. Ilije u Metkoviću, a trećeg dana don Igor Goleš župni vikar u Župi sv. Nikole u Metkoviću. Sva trojica su mladomisnici i u različitim su župama na području Splitsko-makarske nadbiskupije. Koncelebriranu misu na dan gračkog nebeskog zaštitnika sv. Mihovila arkanđela predvodio je i propovijedao fra Ante Akrap, profesor na KBF-u u Splitu, uz domaćina gračko-briškog župnika fra Bonu Bilića i fra Niku Glavinića, župnika u mjestima Drvenik i Podaca.

Još jednom čestitamo dan zaštitnika našeg mjesta riječima šibenskog biskupa Tomislava Rogića: „Neka nam sveti Mihovil pomogne ljudsko dostojanstvo poštivati, obitelji sačuvati, Domovinu voljeti, oko sloge se potruditi i u svakom čovjeku brata prepoznati!“