Zahvalno hodočašće vjernika HKŽ München povodom završetka 75. obljetnice župe  Rim i Asiz

Hrvatska katolička župa München proslavila je ove godine 75. obljetnicu svog osnutka. Tim povodom organizirano je zahvalno hodočašće iz Münchena u Vječni Grad – Rim i Asiz od 28. rujna do 2. listopada 2023. godine.

Hodočašće je obuhvatilo različita mjesta od Münchena do Rima i Asiza, s naglaskom na Rim i Vatikan. Hodočasnici su imali priliku posjetiti mnoga svetišta od iznimne važnosti za katoličku vjeru, ali i za europsku i svjetsku kulturu.

Hodočašće je započelo u večernjim satima u četvrtak 28. rujna. Tijekom cijelog putovanja hodočasnike je vodio župnik fra Petar Klapež zajedno s fra Slavenom Čekom, župnim vikarom. Kroz Rim i Vatikan hodočasnike je vodio don Anton Budinić, svećenik iz krčke biskupije, student moralnog bogoštovlja na „Collegium Germanicum et Hungaricum u Rimu“.

U petak 29. rujna, na dan sv. Mihovila arhanđela, hodočasnici su stigli u Rim oko 10:30. Prvo su posjetili najveće katakombe na svijetu, katakombe sv. Kalista, gdje je sahranjen velik broj kršćana. Potom su posjetili Papinsku baziliku sv. Pavla izvan zidina u kojoj se nalaze slike svih papa i okovi kojima je bio okovan sv. Pavao, kao i njegov grob. Nakon dugog dana hodočasnici su smješteni u hotel Oasis San Francesco.

Sljedećeg dana u subotu 30. rujna hodočasnici su posjetili Papinsku baziliku sv. Ivana Lateranskog, koja je glavna katedrala u Rimu i najstarija crkva na svijetu. Posjetili su i Svete stube na kojima su se na koljenima molili uz osobne zavjete, sjećajući se da je Isus uz njih uzašao u dvor Pilatov za vrijeme suda. Potom su posjetili Papinsku baziliku sv. Marije Velike, u kojoj su molili na grobu sv. Jeronima i preporučili se moćnom zagovoru Gospe Snježne.

Nakon ručka i kratkog odmora posjetili su crkvu sv. Petra u okovima u kojoj se nalaze okovi sv. Petra i Mojsijev kip, djelo kipara Michelangela, koji je postavljen uz grob pape Julija II. Također su vidjeli nadgrobni spomenik hrvatskom minijaturistu Juliju Kloviću. Slijedila je šetnja antičkim središtem Rima, gdje su imali priliku vidjeti Kolosej, rimski forum i Trajanov stup. Posjetili su i Oltar domovine i baziliku posvećenu sv. Mariji gdje se nalazi grob posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić. U toj bazilici nalazi se i slika sv. Ivana Kapistrana koji je oslobodio Beograd od Turaka, kao i kipić malenog Isusa.

Hodočasnici su potom obišli Piazzu Navona s fontanom i Španjolski trg. Zatim su posjetili Panteon, kojeg je izgradio Marka Agrippa, koji je sada crkva i gdje je sahranjen veliki renesansni umjetnik Rafael. Također su posjetili Zavod sv. Jeronima, u kojem su se školovali mnogi hrvatski svećenici, te sudjelovali na misi u čast sv. Jeronima. Zavod sv. Jeronima dao je izgraditi papa Siksto V. koji je podrijetlom bio s hrvatskih prostora.

U nedjelju 1. listopada hodočasnici su stigli u Vatikan. Prvo su posjetili Papinsku baziliku sv. Petra gdje su prisustvovali svetoj misi u 10:30 koju je predvodio kardinal Mauro Gambetti. Nakon mise na Trgu sv. Petra poslušali su Papin Angelus i vidjeli papu Franju koji se pojavio na prozoru i pozdravio oduševljene hodočasnike. Hodočasnici su razgledali baziliku sv. Petra, moleći na grobu sv. pape Ivana Pavla II. i gledajući remek-djelo Pietà, koje je izradio Michelangelo, kao i grob sv. Petra apostola. Popeli su se na vrh kupole bazilike sv. Petra, odakle se pružao prekrasan pogled.

Na kraju dana posjetili su Anđeosku tvrđavu, koja je služila kao rimski mauzolej, a kasnije i kao utočište za mnoge pape. Također su posjetili crkvu sv. Augustina, gdje se nalazi grob sv. Monike, majke sv. Augustina, te crkvu Duha Svetoga, koja je posvećena papi sv. Ivanu Pavlu II.

U ponedjeljak 2. listopada hodočasnici su krenuli prema Asizu u 5 sati ujutro. Tog dana, uoči dana preminuća sv. Franje Asiškog, posjetili su mjesto gdje je sv. Franjo osnovao svoj red, Asiz. Tamo su posjetili baziliku svete Marije Anđeoske (Santa Maria degli Angeli) i u njoj crkvicu Porciunkulu. Također su posjetili grob sv. Franje u bazilici sv. Franje u Asizu, kao i crkvu sv. Klare, gdje se nalazi grob s njezinim neraspadnutim tijelom.

Ovo zajedničko hodočašće vjernika Hrvatske katoličke župe München na grobove apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, u Vječni Grad – Rim te grad sv. Franje Asiškog, predstavlja zahvalu Bogu za 75. jubilej života ove najveće inozemne župe. Tijekom putovanja hodočasnici su iskazali svoju vjeru na mjestima gdje su apostoli Petar i Pavao i kršćani prvih stoljeća svjedočili svoju vjeru te su preporučili svoju župu, svećenike, redovnike i redovnice, obitelji, djecu i mlade, starije i sve članove Kristove Crkve, kako bi njihov životni put prema vječnoj Domovini bio blagoslovljen i plodonosan.

Sudionik