Imotski: Gospa od Anđela

U ponedjeljak 2. kolovoza u Imotskom je svečano proslavljena svetkovina Gospe od Anđela, zaštitnice Imotskog i Imotske krajine. Središnje je slavlje započelo u 18 sati procesijom od crkve sv. Frane do imotske tvrđave Topane, do spomenika poginulim braniteljima, gdje je euharistijsko slavlje predvodio fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosna Srebrena. Procesiju do Topane animirao je fra Kristian Stipanović, imotski gvardijan, a glazbeno su je popratili članovi HPO Gradska glazba Imotski, predvođeni kapelnikom prof. Ivanom Glibotom Crnim.

U euharistijskom slavlju u koncelebraciji s fra Jozom bilo je osam svećenika, a među njima fra Zoran Kutleša, vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, te fra Petar Lubina, urednik „Marije“. Pjevanje na središnjem slavlju animirao je veliki zbor sastavljen od župnih zborova župa imotskoga samostanskog okružja, pod ravnanjem Anđelka Nikolića, a za orguljama je bio Mario Cikojević.

Na kraju slavlja prisutnima se obratio o. gvardijan zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se Gospa od Anđela i ove godine proslavi na svečan i dostojanstven način. Osobito je zahvalio fra Jozi koji je rado prihvatio doći u Imotski predvoditi ovogodišnje središnje slavlje.

Svetkovini Gospe od Anđela prethodila je devetnica koja se slavila kod stare Gospine crkvice na Topani. Prvu večer devetnice, u subotu 24. srpnja, bilo je hodočašće duhovnih zvanja Imotske krajine.

fra Marko Udovičić