Split: 30 godina u službi svete liturgije

(Povodom 30. obljetnice djelovanja u Svetištu Gospe od Zdravlja)

Vjernici i dobronamjernici koji dolaze u splitsku crkvu Gospe od Zdravlja na Dobromu na početku svetoga misnog slavlja navikli su čuti lijepi zvuk crkvenih orgulja. Većini njih dobro je poznato ime orguljašice koja već trideset godina skladnim zvukom svog instrumenta nastoji u svetom molitvenom ozračju vjernicima uzdići pamet i srce Bogu. Zove se sestra Zorislava Radić. Ta vrijedna i skromna redovnica obilježila je 29. 6. 2022. godine trideset godina orguljanja i glazbenog djelovanja u Župi i Svetištu Gospe od Zdravlja u Splitu. Tog dana poslije večernje svete mise okupili su se svi članovi mješovitog zbora crkve na Dobromu da još jednom izraze zahvalnost, poštovanje i ljubav prema svojoj orguljašici. Obilježavanju je prisustvovala i provincijalka s. Lidija Matijević koja se biranim riječima obratila nazočnima i uputila iskrenu čestitku našoj svečarici.    

Sestra Zorislava Radić rođena je u Kijevu. Osnovno školovanje završila je u rodnom mjestu, a klasičnu gimnaziju u Splitu. Poslije mature (1974.) upisuje se na Institut za crkvenu glazbu u Zagrebu. Diplomski ispit na Institutu polaže 1980. godine. Nakon toga upisuje, a 1984. diplomira postdiplomski studij orgulja u klasi prof. Hvalimire Bledšnajder u Zagrebu. Postdiplomski ispit završio je javnim koncertom u Zagrebu. U zagrebačkoj Župi Majke Božje Lurdske nastavlja djelovati kao orguljašica i voditeljica dječjeg zbora. Godine 1988. dolazi u Split u Samostan sv. Frane na Obali gdje vrši službu zborovođe, orguljašice i katehistice. Iste službe obavlja u Župi Gospe od Zdravlja u Splitu od 1992. do 2022. godine.   

Dolaskom na Dobri s. Zorislava započinje svoje novo i bogato polje rada u toj župi. Službe koje su joj povjerene obavljala je odgovorno i pedantno. U njih je ugradila čitavu sebe. Kao katehistica predavala je vjeronauk u osnovnoj školi i u župi. Kao glazbenica uz postojeći mješoviti i dječji zbor zajedno s fra Stipicom Grgatom osniva (1994.) Mješoviti zbor mladih i Komorni orkestar Gospe od Zdravlja. Nekoliko godina poslije osnovala je ženski zbor kojemu daje ime Zbor majki. Baveći se povremeno pedagoškim radom, odgojila je nekoliko djevojaka koje danas svojim sviranjem na harmoniju uspješno prate pjevanje u svojim župnim zajednicama.

Sa svojim zborovima nastupala je na brojnim crkvenim i državnim svečanostima te koncertima u domovini i inozemstvu. No najzapaženiji nastup nedvojbeno je onaj u bazilici sv. Petra u Rimu 1998. godine, na misi koju je na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla predvodio papa Ivan Pavao II. Značajno je da je na toj misi, uz zborove iz SAD-a, Švedske i Sikstinske kapele, sudjelovao Mješoviti zbor i Komorni orkestar Gospe od Zdravlja. Na završetku misnog slavlja s. Zorislavi je, između ostalog, pripala čast da na orguljama slavne bazilike odsvira svečani postludij. Nakon izvedbe čulo se kako je jedan od redara u bazilici glasno uzviknuo: „Complimenti!“ Nakon svečane mise uslijedila je privatna audijencija i fotografiranje kod Sv. Oca zajedno s kardinalom Bozanićem koji je na toj misi primio kardinalski palij.     

Kao orguljašica održala je u Splitu više samostalnih koncerata. Prateći te nastupe, primjetljivo je da je njezino muziciranje marljivim i savjesnim radom imalo stalnu uzlaznu putanju do razine izvrsnosti. Po izvanrednoj muzikalnosti kakvu posjeduje, stilski dotjeranom interpretacijom i izvođačkim umijećem stekla je visoko mjesto u svojoj družbi sestara franjevki na Lovretu i gradu Splitu.   

S Mješovitim zborom mladih u Župi Gospe od Zdravlja u Splitu 2007. snima  nosač zvuka, CD Pjevajte Gospodinu. No vrhunac njezinoga uspješnog djelovanja dvije su prestižne nagrade koje su dobili Mješoviti zbor mladih i Komorni orkestar Gospe od Zdravlja: nagrada Splitsko-dalmatinske županije i nagrada Grada Splita za svekoliki doprinos unaprjeđenju sakralnog zborskog pjevanja.    

Prigodom 30. obljetnice djelovanja u crkvi Gospe od Zdravlja svečarici od srca čestitamo i želimo da svojim muziciranjem još dugo razveseljuje puk Božji u tom splitskom svetištu.

fra Stipica Grgat