Klape Gospi Sinjskoj

U okviru održavanja godišnjeg festivala Klape Gospi Sinjskoj 2019. godine iz tiska je izišla zbirka Klape Gospi Sinjskoj pod nazivom Od zvijezda sjajnija. Riječ je, naime, o prvoj publikaciji te vrste u izdanju spomenutog festivala koja sadrži 37 nagrađenih skladbi izvedenih na istom festivalu u razdoblju od 2008. do 2018. godine. Zbirku je uredio i priredio za tisak fra Stipica Grgat.

Podsjetimo, festival Klape Gospi Sinjskoj osnovan je 2008. godine kao priprema za proslavu 300. obljetnice oslobođenja Sinja i Cetinske krajine od Osmanlija. Od tada do danas sinjska koncertna publika imala je priliku čuti mnoge, kako obrađene izvorne pučke, tako i novo skladane klapske pjesme posvećene Blaženoj Djevici Mariji, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

U predgovoru Hane Breko Kustura čitamo da: „… edicija koja je pred nama predstavlja notne zapise nagrađenih skladbi marijanskog Festivala klape Gospi Sinjskoj u proteklih deset godina, i to prema odlukama dvaju različitih tijela – prosudbenog vijeća s jedne i publike s druge strane. Svojevrsni je to glazbeni spomenar koji u sebi slojevito spaja dva različita žanra – tradicijske marijanske skladbe u rasponu od antifona gregorijanskog naslijeđa i pučkih crkvenih napjeva u obradi najeminentnijih klapskih stručnjaka, do novoskladanih klapskih marijanskih pjesama, nastalih u prigodi jednog od bijenalnih godišta ovoga sinjskog Festivala.

Naime, ideja je Festivala uzajamna izmjena godišta, u kojima se pjevaju tradicijski marijanski napjevi, s onim godinama u kojima skladatelji komponiraju nove devocijske pjesme na čast Blaženoj Djevici Mariji“.

fra Stipica Grgat