Konjevrate: Proslava sv. Ivana Krstitelja

U srijedu 24. lipnja Župa Konjevrate proslavila je svoga nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. Iako je bilo izuzetno vruće, župljani i vjernici iz okolnih župa došli su u velikom broju da bi častili ovoga važnog i moćnog sveca. Središnje misno slavlje s procesijom započelo je u 11 sati. Svetu misu predslavio je o. provincijal fra Marko Mrše, a u koncelebraciji su bili domaćin fra Božo Ćurčija, fra Mijo Šabić, fra Mario Radman, fra Mile Marović, fra Žarko Maretić, fra Nikola Ćurčija i fra Jakov Begonja.

Fra Marko je u svojoj propovijedi naglasio da smo okruženi čudesnim znacima Božje svemogućnosti. Od izmjene godišnjih doba do raznolikosti svega stvorenog, a ono u čemu uistinu vidimo da je Bog velik vrhunac je Njegovog stvaranja, čovjek. I uz to, Bog čovjeku daje slobodu djelovanja.

Ivanovo rođenje je kao i svako drugo, nastavio je fra Marko, a ipak posebno jer nadilazi pojavnosti ovog svijeta i ulazi u poseban Božji plan koji nikad nije bez čovjeka. Bog vjeruje čovjeku. Logičnost Božjeg plana može se pratiti od Abrahama, preko Mojsija do Isusa, a nastavlja se danas u Crkvi, iz čega se može izvesti zaključak da smo svi na ispravnom putu, a to nam je pokazao i Krist rekavši da je On Put, Istina i Život.

Provincijal je istaknuo kako Crkva uz Isusovo i Gospino rođenje slavi još jedino rođendan Ivana Krstitelja, ljetni Božić, kako je u narodu nazvan. Postoji niz podudarnosti Ivanovog života s Isusovim. I Ivan i Isus začeti su na čudesan način, Ivan u Elizabetinoj već poodmakloj dobi, a Isus je začet po Duhu Svetom i rođen od Marije Djevice. Ivan se pripremao za svoju misiju u pustinji, kako je činio i Isus. Ivan je pozivao na obraćenje, a to je činio i Isus. Bogu nije ništa slučajno, Ivanova uloga već je bila Bogu znana i određena. Nad njim je bila Gospodnja ruka, što su prepoznali Ivanovi suvremenici u Judejskoj zemlji i svi Jeruzalemci.

Propovjednik je na kraju poručio da su Ivan, njegova uloga i proročko poslanje aktualni i danas. Ne trebamo se bojati ostati konzervativni u ovome potrošačkom, slobodoumnom i razuzdanom društvu, unatoč svim napadima koje kao kršćani i katolici trpimo. Trebamo biti poput Ivana i od njega stalno tražiti pomoć da se vratimo i obratimo Bogu. Propovijed je zaključio čestitkom i molitvom da sveti Ivan čuva sve članove župe u Konjevratima i sve svoje štovatelje.

Tijekom procesije i mise pjevao je župni zbor kojem su se priključili i visovački novaci koji su i ministrirali. Na kraju misnog slavlja vjernicima se obratio i župnik fra Božo, zahvalivši dragom Bogu koji je sve okupio na ovom slavlju, provincijalu i braći svećenicima koji su došli te svim župljanima čestitao dan župe, a na poseban način onima koji nose ime ovog sveca.

Tekst i foto: fra Marko Udovičić